10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Vlada danes nakazala novih 40 milijonov evrov pomoči samozaposlenim

Piše: STA

Finančna uprava RS (Furs) je danes izvedla novo nakazilo pomoči samozaposlenim, kmetom in družbenikom, ki so v drugem valu epidemije covida-19 utrpeli izpad prihodkov. Za januar in februar znaša skupno izplačilo nekaj manj kot 40 milijonov evrov.

Mesečni temeljni dohodek je tokrat prejelo 37.697 upravičencev, izgubljeni dohodek zaradi karantene ali varstva otrok pa 762. Prvim je finančna uprava izplačala skupaj 39,5 milijona evrov, drugim pa 257.000 evrov. Sredstva so prejeli tisti, ki so vlogo vložili do 28. februarja in so izpolnjevali zakonske pogoje.

Samozaposleni, kmetje in družbeniki so bili do mesečnega temeljnega dohodka upravičeni že lani spomladi ob prvi razglasitvi epidemije, vnovič pa jim je ta oblika pomoči države v skladu s petim protikoronskim zakonom na voljo od oktobra lani. Vlada je medtem ukrep še podaljšala in trenutno velja do konca marca.

Za pomoč v višini 1100 evrov mesečno lahko zaprosijo tisti, ki zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu in so registrirani najmanj od lanskega 1. septembra.

Tudi delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok je samozaposlenim, kmetom in družbenikom v skladu s petim protikoronskim zakonom na voljo od oktobra lani. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka.

Vloge za oba ukrepa je še vedno mogoče vlagati, in sicer do 31. marca, so še sporočili iz Fursa. Naslednje nakazilo bodo izvedli 10. aprila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine