5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Vili Kovačič pozval Svet Evrope k nadzoru sojenj slovenskih sodišč v volilnih sporih

Vili Kovačič je obvestil mednarodne organizacije, da naša sodišča v volilnih sporih sodijo tako počasi, da še vedno niso odločila o lanskih lokalnih volitvah, kar je v nasprotju s pravili Sveta Evrope.

Od lanskih lokalnih volitev je minilo enajst mesecev, po evropskem pravu bi sodišča volilne spore morala rešiti v nekaj tednih, a sodnega epiloga kar ni. Vili Kovačič je zato včeraj obvestil Svet Evrope, Beneško komisijo, Greco in Ovse o sistemskih kršitvah pri reševanju volilnih sporov po lanskih lokalnih volitvah. To so organi, ki nadzirajo volilne postopke in volilno korupcijo. Pisal je Gianniju Buquicchiu, Predsedniku Beneške komisije, Oliverju Kasku, vodji Sveta za demokratične volitve pri Beneški komisiji, Marinu Mrčeli, predsedniku GRECO, Ingibjörg Sislandottir, direktorici Urada za demokratične volitve in človekove pravice pri OVSE, Alexandru Shlyku, vodji oddelka za volitve pri OVSE. Prosil jih je za pomoč in nadzor nad izvajanjem evropskih standardov demokratičnih volitev pri volilnih sporih v Sloveniji. OVSE je doslej v Slovenijo že trikrat, to je leta 2011, 2017 in 2018, poslala ocenjevalno misijo, ki je opozorila na pomanjkljivosti in Sloveniji predlagala izboljšave. Tudi GRECO je pred leti že ocenjeval vlogo denarja pri slovenskih volitvah in Sloveniji namenil vrsto priporočil.

Kovačič evropske organizacije opozarja, da Upravno in Ustavno sodišče ne sledita evropskemu pravu. Po aktih Sveta Evrope, predvsem po Kodeksu Beneške komisije o dobrih praksah v volilnih zadevah, bi sodišča o volilnih sporih morala odločiti z javno obravnavo v nekaj tednih, spori v Sloveniji pa se vlečejo že deset mesecev in javnih obravnav kar ni. Kovačič je izpodbijal izid volitev mestnega sveta v Ljubljani, Jožef Škof izid volitev v Mariboru in Domen Cukjati v občini Log-Dragomer, a Upravno sodišče v vseh treh primerih ni izvedlo javne obravnave. V ljubljanskem sporu je Ustavno sodišče že julija ugotovilo kršitev ustave in naložilo Upravnemu javno obravnavo, a ta je ne izvede, domnevno ker že več mesecev čaka na odločitev Vrhovnega sodišča o izločitvi sodnika Zalarja. Ostala dva spora, tudi zaradi neizvedbe javne obravnave, stojita pri Ustavnem sodišču, evropskim organizacijam piše Kovačič in jih prozi, da preučijo vse tri spore.

Kovačič piše tudi, da bi po Kodeksu Beneške komisije Upravno sodišče moralo vsakemu volivcu omogočiti, da izpodbija volitve, a upravno sodišče je to dovolilo le kandidatom, volivcem pa ne. Citira tudi del kodeksa, po katerem bi sodišče moralo ponoviti volitve v primeru hudih nepravilnosti.

Spomnimo, pred dvema letoma je Kovačič zaradi vladne porabe proračunskega denarja v kampanji uspešno izpodbijal izid referenduma o drugem tiru in nekaj ur po obravnavi na Vrhovnem sodišču je takratni premier Miro Cerar odstopil. Na ponovljenem referendumu so volivci ponovno podprli izgradnjo drugega tira.

Zadnje novice

Sorodne vsebine