14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(VIDEO) Vas zanima, kako je pred tridesetimi leti izgledal plebiscitni večer?

Čeprav je trideseta obletnica plebiscita že mimo, pa verjetno marsikoga zanima, kako je sploh izgledal tisti dan. Po treh desetletjih spomini nekoliko zbledijo, zato jih je vseeno dobro obuditi.

 

TV Slovenija je namreč tisti večer namesto običajnega tretjega TV dnevnika pripravila tri ure dolgo informativno oddajo, ki jo je iz studia, kjer se je sicer oblikoval TV dnevnik, povezoval Jure Pengov. V tem času smo lahko spremljali štetje glasov, rezultate je sporočala Tanja Starič iz tedanje Republiške volilne komisije, oglašale so se tudi ekipe iz Cankarjevega doma, kjer je bilo organizirano tiskovno središče, medtem ko se je Matjaž Tanko javljal iz starega mestnega jedra Ljubljane. Vmes so se zvrstili tudi televizijski prispevki o posameznih voliščih, tujih opazovalcih… Zgodilo se je tudi nekaj smešnih stvari, denimo ko je novinar Drago Bulc zaman čakal na ognjemet z ljubljanskega gradu.

Prav tistega večera so šle v eter tudi najbolj legendarne izjave politikov. Od Pučnikove »Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo« in o tem, da sedaj o slovenski osamosvojitvi ni več diskusije, pa do izjave ministra za kulturo dr. Andreja Capudra o tem, da je to tako kot na poroki: izrečeš svoj DA in misliš, da so opravil, ampak moraš ta DA nato celo življenje potrjevati. Iz izjave dr. Capudra smo lahko tudi izvedeli, da je bil tisti dan v Ljubljani lep in sončen, vendar pa so pozno zvečer že naletavale snežinke. Maribor pa je imel celo nekaj zaloge snega iz dni pred plebiscitom.

Prvi del oddaje si lahko ogledate TUKAJ, drugi del pa TUKAJ. Ob tem naj spomnimo, da je bilo ta dva posnetka precej težko najti, saj nosi naslov “Slovenija, moja država”. Skrajšano različico te oddaje (uro in petnajst minut, skupaj oddaja traja več kot tri ure v obeh delih) je TVS predvajala 26. junija 1991 takoj po osrednjem TV dnevniku in pred začetkom prenosa proslave ob razglasitvi samostojne Slovenije. Ta različica je bila “podložena” s filmsko glasbo iz filma “Na svoji zemlji”. Žal je v spletnem arhivu nismo našli. 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine