16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

(VIDEO) Kdo vam laže? Tomašič o Šarčevem zavajanju: “Osem tisoč mask ste sprostili! Pa to ne zadostuje za en dan! Vi se pa hvalite, kako ste poskrbeli za vse!”

Glede na to, da je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec za seboj pustil prazna skladišča zaščitne opreme, na njem pa je tudi krivda, da se je pri soočanju z epidemijo koronavirusa ukrepalo prepozno, se je voditelj oddaje “Kdo vam laže v času epidemije?” Boris Tomašič odločil, da bo ta tema pogovora ravno Šarec, ki je sedaj, sodeč po njegovem nedavnem odzivu na Facebooku vidno užaljen, ker ne zaseda več mesta predsednika vlade, s katerega je odstopil sam. 

 

Voditelj oddaje “Kdo vam laže” na Nova24TV Boris Tomašič se je obregnil ob zapis Marjana Šarca, ki ga je na svoji Facebook strani objavil v soboto, 21. marca. “Napisal je daljše pismo, v katerem razlaga, kako se mu godi krivica, češ njegova vlada je delala zelo dobro. Ta pa, ki sedaj dela, je neka groza, ki ruši demokracijo.”

Šarec je kadroval in sedaj to očita drugim
Na samem začetku oddaje se je voditelj odločil za komentar naslednje Šarčeve trditve: “Skratka, veliko se je kadrovalo tisto noč in maske so padle (dobesedno) kmalu po začetku seje.” “Vsi vemo, na kaj se to nanaša. Vlada, ki je prisegla 13. marca zvečer, je naredila skupinsko sliko z maskami. Seveda pa je govorila tudi o kadrovanju tisti večer. Koga je vlada tisti večer zamenjala? Direktorico Policije in načelnico Generalštaba.”

Tomašič je dal vedeti, da je bil Šarec tisti, ki je ob svojem nastopu zamenjal Alana Gederja z mesta načelnika generalštaba Slovenske vojske in Simona Veličkega z mesta generalnega direktorja policije. “Vi ste kadrovali in sedaj to očitate drugim,” je opozoril.

Danes žal sovražnik ni tako očiten
Tomašiča je zmotila tudi Šarčeva trditev: “Vsak dan bolj se je zdelo, da se vračamo v leto 1991. Zlasti, ko smo ob predsedniku vlade zagledali Jelka Kacina.” “Da, gospod Šarec, časi so taki in še bolj nevarni kot leta 1991, ko smo se z jugoslovansko komunistično armado borili za samostojnost. Danes žal sovražnik ni tako očiten. Je neviden, je mikroskopski, ampak tudi ubija,” je komentiral in dodal, da so danes taki časi, da se je potrebno obnašati resno, kot da smo v vojni, ker smo v vojni z nevidnim sovražnikom. “Kaj je narobe s tem, da se je ob predsedniku vlade pojavil Kacin? Človek, ki so ga vaši predhodniki poslali za veleposlanika v Bruselj.”

“Nato Šarec nadaljuje: Stroka je bila umaknjena, epidemiologinjo je zamenjala infektologinja.” Tomašič je pri komentiranju te navedbe spomnil, kako je Šarec še 8. marca navajal: “In ko bomo razglasili epidemijo, če bomo razglasili epidemijo, takrat se vključi državni načrt.” “Pravite, da je stroko zamenjala politika. Dr. Bojana Beović je strokovnjakinja, zato ji ne morete očitati, da ni strokovna.” Spomnil je, kako je 8. marca Nina Pirnat navajala, da je epidemija še daleč. “Pa ni bilo tako in ni tako,” je poudaril Tomašič in dodal, da je vsak dan hujše. V torek smo namreč spet zabeležili novo smrtno žrtev. “Ne bo bolje, ker niste pravočasno ukrepali. Sram vas bodi. Ne zato, ker niste ukrepali, ampak ker se po fiasku niste umaknili in pustili tistim, ki znajo, da vodijo to državo in rešijo epidemijo.”

Šarec sprostil le 48 tisoč mask
“Jezen sem, ko nekdo, ki je za sabo pustil prazna skladišča, očita novi vladi, da se je zapletla v fiasko z maskami,” je dejal Tomašič in se kritično odzval na Šarčevo navedbo: “Minister za obrambo je vsak dan čustveno razlagal, kako so bila skladišča prazna. Seveda so bila, če smo jih razdelili in naročili nove.” Tomašič je opozoril, da smo vsi videli sklep, da se morajo nove maske nabaviti do konca letošnjega leta. Konkretneje, decembra 2020. “Koliko ste jih pa razdelili? 48 tisoč mask ste sprostili! Pa to ne zadostuje za en dan! Vi se pa hvalite, kako ste poskrbeli za vse! Ko je minister za obrambo Matej Tonin prevzel skladišče, je bilo notri le 1.700 mask. Iz koga se vi norčujete? Zakaj se norčujete iz državljanov? Jokate, kako se vam očita, da so bila skladišča prazna. Seveda so bila! Zato je morala vlada na vrat na nos iskati nove poti in zgodi se tudi kakšna napaka.” Tomašič je ob tem poudaril, da ta napaka države ni stala nič za razliko od Šarčeve vlade, ki jo stane zelo veliko.

“Tudi mi bi lahko postali žrtev prevare, a je ekipa zadevo prej preverila,” je v svojem pismu zapisal Šarec. “Dajte ga lomiti. Kaj ste pa preverili?” se je vprašal Tomašič. “Kako gre iz skladišča roba ven? Saj niste nič nabavili. Zato ni pošteno, ni korektno, ni fer, da tako zavajate državljane.” Tomašič se je obregnil ob navedbo Šarca, ki je zapisal, da so se z virusom ukvarjali že od januarja, ko smo imenovali državno koordinacijo in jo kasneje dvignili na raven državnih sekretarjev. “O, celo državni sekretarji so se s tem ukvarjali. Se je ukvarjala s tem vlada? Ne, se ni,” je poudaril Tomašič. “Kolikokrat se je vlada sestala na temo prihajajoče epidemije? Seveda, da se ni, če ste govorili, da epidemije ne bo!”

Smo čakali odrešitelja?
Glede trditve Šarca, kako druge države šele sedaj uvajajo nekatere ukrepe, ki smo jih mi že takrat, je Tomašič dejal: “Pa kaj! A če so drugi neumni, moramo biti tudi mi? Videli smo, kaj se dogaja v Italiji. Kot prva soseda Italije bi morali ukrepati takoj, ne pa da smo čakali! Ne vem, koga? Odrešitelja? Ni epidemije, ni razlogov za paniko. Našemu mediju ste očitali, da delamo paniko po nepotrebnem. Danes zaradi tega ljudje umirajo!” Tomašič je dal vedeti, da bi se dalo to omejiti. “Žal bo vsak dan še več smrtnih žrtev.”

Glede na to, da je Šarec 8. marca zatrdil, kako naj bi bili v borbi proti koronavirusu vsi v istem čolnu, Tomašiču ni jasno, kako je lahko Šarec izrekel naslednje: “Po enem tednu vidimo, da niso veliki rešitelji, temveč se čedalje bolj zapletajo.” “Če je temu res tako, potem sodelujte in pomagajte, ne pa da rušite, blatite in zmerjate tiste, ki trdo delajo cele dneve,” je bil jasen Tomašič. Odzval se je tudi na naslednjo Šarčevo navedbo: “Če je tako huda kriza, bi denimo hišni odvetnik g. Matoz lahko tudi umaknil tožbo stranke SDS proti meni. A je ni. Ravno v času, ko se je kriza stopnjevala, sem na dom dobil pošto sodišča. Če imajo ob vsem čas še zato, potem očitno ni tako hudo, ali kako?” Tomašič se je odzval: “Lagali ste. Pisali so vam, da se opravičite. Ker se niste opravičili, vas sedaj tožijo. Tožba je bila vložena bistveno prej, preden ste jo vi dobili. Ko še ni bilo krize. Sedaj pa ste užaljeni, ker vas tožijo? Nehajte lagati o financiranju stranke SDS z Madžarske, pa bo vse v redu. Saj se lahko opravičite, pa bo to končano.”

Nista minila dva dneva, ko je Šarec obrnil ploščo

Tomašič se je obregnil tudi ob trditev, ko Šarec glede SDS navaja, da niso več v opoziciji, kjer lahko blatiš, zmerjaš, ponižuješ, če pač izbereš tak način. “Vi ste ga očitno izbrali,” je Tomašič dal vedeti Šarcu. “Izbrali ste tak način, s takšnimi dopisi. Nedavno, ko je bila seja Sveta za nacionalno varnost, je predsednik vlade Janez Janša dejal, da opozicija sodeluje in je konstruktivna. In prav je tako! Ampak nista minila dva dneva, ko ste obrnili svojo ploščo in pričeli nabirati poceni politične točke. Tokrat vam ne bo uspelo.”

Tomašič se je navezal na trditev Šarca, ko je ta izpostavil, da je potrebno v vladi delati odgovorno in se tako tudi obnašati. “Natanko tako! Vi tega niste počeli. Vi ste pobegnili in jokali. Klicali k volitvam v času, ko se je kriza razvijala.” Za konec je Tomašič še dejal, da nikakor ne more razumeti navedbe, kako naj bi izključitev novinarjev na novinarskih konferencah pomenila konec za demokracijo. “Kako ne morete dojeti, da so tako novinarji, kot tisti, ki imajo tiskovne konference, v nevarnosti?! Danes so to uredili, tako da za to ne rabite skrbeti.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine