17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Veganski aktivisti brez soglasja lastnika vdrli v hlev na Vodnikovi cesti v Ljubljani; policija: »Kaznivega dejanja ni bilo!«

Včeraj so nekateri mediji poročali o novem bizarnem dogodku, povezanem z veganskimi aktivisti. Le-ti so namreč meni nič tebi nič vdrli na kmetijo na Vodnikovi cesti v Ljubljani in brez soglasja lastnika zasedli hlev.

Organizatorka Laura Ajdnik je po poročanju Žurnala povedala, da je cilj mirnega protesta razkriti “resničnost tega, kar se dogaja žrtvam živinoreje in predvsem izzvati miselnost v sedanji družbi”. Prepričani so, da se javnosti prikriva resnica in da se ljudje nimajo priložnosti odločati po svojih vrednotah. Več fotografij lahko sicer najdete TUKAJ.

Kmetijo so sicer izbrali naključno, a so v hlev vdrli brez soglasja lastnika. Slednji je zato poklical policijo. Po prihodu predstavnikov medijev so aktivisti zapustili kmetijo.

Ker je šlo v tem primeru za nasilen poseg v tujo lastnino, smo povprašali tudi Policijsko upravo Ljubljana, ali je bila podana kakšna ovadba zaradi kaznivega dejanja motenja posesti. Odgovorili so nam, da je bila PU Ljubljana včeraj nekaj pred enajsto uro dopoldne obveščena o tem, da je na kmetijsko posestvo na območju Šiške v Ljubljani prišla skupina oseb, ki se na zahtevo lastnika ni hotela odstraniti. »Policisti so po do sedaj zbranih obvestilih ugotovili, da so na naključno izbrano kmetijo prišla skupina okoli 30 oseb, mednarodne nevladne organizacije, ki so izražali nezadovoljstvo nad ravnanjem z živalmi v Sloveniji. Policisti so organizatorju neprijavljenega shoda izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil 1. odstavka 39. člena Zakona o javnih zbiranjih. Policisti do sedaj niso ugotovili elementov kaznivega dejanja. Po končanem postopku so osebe zapustile kmetijo.«

Policija se sicer tu sklicuje na zakon o javnih zbiranjih, ki v 39. členu določa, da se z globo od 150 do 300 evrov (pravna oseba oz. podjetnik pa od 500 do 800 evrov) kaznuje za prekršek, če shod ni bil prijavljen oz. ni bil prijavljen pravočasno, uporablja neustrezno označene redarje, ne uporablja uradnega jezika ali pa se na shodu, ki je razpuščen, pozivajo, naj se ne razidejo.
Skratka, iz odgovora policije je razvidno, da kaznivega dejanja očitno ni bilo, pač pa je šlo le za prekršek. Ne glede na to, da je šlo v tem primeru za motenje posesti, vendar mora ovadbo v tem primeru podati lastnik kmetije. Namreč, zasebna lastnina je vendarle nedotakljiva in v vsakem primeru bi ga morali udeleženci zbora vprašati za dovoljenje – kar pa je v primeru raznih levičarskih aktivistov misija nemogoče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine