11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Večina vprašanih Slovencev meni, da je Marjan Šarec vpleten v sporno zaposlitev znanke Nataše H.!

Po aferi v zvezi z generalnim sekretarjem LMŠ Branetom Kraljem, ki ga je nadzornica Uradnega lista Irena Prijović obtožila, da jo je poskušal nezakonito prisiliti k imenovanju Igorja Šoltesa za direktorja, stranko LMŠ pretresa afera okrog zaposlitve Šarčeve znanke Nataše H. na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Čeprav ima Šarec pod nadzorom poročanje mainstream medijev, ki ga prikazujejo kot uspešnega in pravičnega predsednika vlade, pa se očitno državljanov ne da preslepiti. Rezultati nedavne javnomnenjske ankete, ki jo je za Nova24TV opravila mnenjska agencija Parsifal, namreč kažejo, da večina anketiranih meni, da gre v primeru sporne zaposlitve Šarčeve znanke za politično zlorabo, v katero je vpleten sam predsednik vlade, čeprav ta svojo vpletenost vztrajno zanika.

Največ (37,6 odstotka) anketirancev v telefonskem glasovanju meni, da gre v primeru sporne zaposlitve na Sovi za politično zlorabo, v katero je vpleten predsednik vlade Marjan Šarec. 16,5 odstotka jih meni, da gre za politično zlorabo, v katero predsednik vlade ni vpleten. Le 15,3 odstotka vprašanih meni, da sploh ne gre za zlorabo in da je z zaposlovanjem na Sovi vse v najlepšem redu. 30,6 odstotka anketiranih pa je odgovorilo z “ne vem”.

Pri mešani metodologiji ankete (telefon in splet), v katero je bilo zajetih 913 anketirancev, največ (37,6 odstotka) anketiranih meni, da gre v primeru sporne zaposlitve na Sovi za politično zlorabo, v katero je vpleten predsednik vlade. Da gre za politično zlorabo, v katero ni vpleten predsednik vlade, meni 15,8 odstotka anketiranih, 15,3 odstotka pa je tistih, ki menijo, da sploh ne gre za zlorabo pri zaposlovanju in da je z zaposlovanjem na Sovi vse v redu. 31,3 odstotka vprašanih se glede sporne zaposlitve ni opredelilo.

Glede na spol je pri telefonskem anketiranju večina moških (39 odstotkov) tistih, ki menijo, da gre v primeru zaposlitve Nataše H. za politično zlorabo, v katero je vpleten Šarec, največji delež ljudi, ki zagovarja to prepričanje, ima dokončano srednjo šolo (41,3 odstotka). Za razliko od telefonskega anketiranja pri mešani metodologij ženske predstavljajo večino, ki meni, da gre za zlorabo, v katero je vpleten Šarec, prevladujoča izobrazba pa je ravno tako srednješolska.

Raziskava, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, temelji na telefonskem anketiranju, del vzorca pa na spletnem anketiranju, in sicer v obdobju med 7. in 10. oktobrom 2019. V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 713 anketirancev, od tega 51,7 odstotka žensk, pri mešani metodologiji (telefon in splet) pa je bilo zajetih 913 anketirancev, od tega 51,6 odstotka žensk.

Povprečna starost v telefonski raziskavi je bila 51,9 leta, standardni odklon pa 16,4 leta. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (42,8 odstotka), nekoliko manj je bila zastopana srednja starostna skupina (36,2 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (21,1 odstotka). Pri mešani metodologiji je povprečna starost znašala 51 let, standardni odklon pa 16,1 leta. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (42,6 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,1 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (21,3 odstotka).

Največ anketirancev pri telefonskem anketiranju je imelo dokončano srednjo šolo (33,9 odstotka), sledili so tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,8 odstotka), poklicno šolo (21,9 odstotka) in dokončano ali nedokončano osnovno šolo (17,4 odstotka). Pri mešani metodologiji je bilo največ anketirancev z dokončano srednjo šolo (33,4 odstotka), sledili so tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,5 odstotka), poklicno šolo (22,3 odstotka) in dokončano ali nedokončano osnovno šolo (17,7 odstotka).

Glede na rezultat ankete je mogoče sklepati, da večina le ni nasedla zapisu Šarca na Facebooku, kjer je ta zanikal, da ima ljubimko N. H. in da je posredoval pri njeni zaposlitvi na Sovi. Nato pa je, sicer nervozno, le stežka priznal, da jo pozna že dolgo in da je že zelo dolgo ni videl. Od kod jo pozna, ni znano, saj je “zanikal”, da je bila zaposlena na Občini Kamnik. Zgodba okrog znanke Šarca se je v zadnjih dneh še bolj zapletla, saj Sova ne želi predati dokumentacije Knovsu, ki zahteva podatke, kako so v Sovi izvedli kadrovsko rošado glede njene zaposlitve. Potem ko se je oglasil še inšpektorat za javni sektor, ki bo izvedel nadzor na pobudo Sove, je postalo znano, da je vse skupaj skregano z zdravo logiko, saj bi tako izvršna oblast nadzirala izvršno oblast.

Kot je za Nova24TV poudaril poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič, neizročitev dokumentacije pomeni grobo zlorabo Sove za politične namene in klientelizem. Človek v nasprotnem primeru lahko upravičeno trdi, da v Sloveniji deluje politična policija, kar posledično pomeni odsotnost demokracije. Si bo Šarec še naprej dovolil sprenevedanje in bomo v četrtek priča vnovičnemu protestu za pravično Slovenijo?

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine