25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Vas zanimajo najverjetnejši razlogi za pomanjkanje zdravila za kemoterapije onkoloških bolnikov? Niso tisti, ki jih predstavljajo režimski mediji

Pravi razlog za pomanjkanje zdravila za zdravljenje onkoloških bolnikov je najverjetneje povsem drugačen od tistega, kot nam ga predstavljajo.

Podatek o tem, da so na Onkološkem inštitutu (OI) v Ljubljani prejšnji teden nenadoma odpovedali kemoterapije najmanj 30 bolnikom, ker jim je zmanjkalo zdravila Karboplatin, je v javnost prišel zgolj zato, ker je eden od bolnikov to sporočil Novi24tv.si. Tega nato niti v OI niti v ostalih medijih niso mogli zanikati. Iz OI pa so navajali, da je za to kriv dobavitelj, ki da je povsem neodziven, skril naj bi se tudi pred novinarji. 24ur.com je nato razkril, da gre za podjetje Apta medica, ki naj bi bilo menda v lasti nekdanjega direktorja OI Aljoša Rojca.

Na OI so nato takoj, že prejšnjo sredo, 5. decembra 2019, natančno vedeli, da bodo zdravilo pridobili po drugi poti, kemoterapije bodo nadaljevali najpozneje v sredo, to je danes.

V ponedeljek pa so na svoji spletni strani objavili, da so z interventnim uvozom iz tujine zdravilo prejeli, s kemoterapijami bodo nadaljevali, “proti dobavitelju pa bodo uveljavljali vse pogodbeno predvidene sankcije”.

Zdravilo Karboplatin je sicer izredno pomembno pri zdravljenju raka na jajčnikih, pljučnem raku ter raku glave in vratu, to je rakov, ki jih je v Sloveniji največ.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Podjetje Apta Medica Internacional Onkološkemu inštitutu z interventnim vnosom zagotovilo nadomestno zdravilo

Učinkovina karboplatin (oziroma zdravilo Bopacatin) je pri zdravljenju raka pogosto uporabljena, vendar pa je pri nas kljub temu relativno težko dobavljiva. Prav zaradi tega je v začetku decembra v Sloveniji prišlo do motnje v preskrbi kot posledice zapleta pri tujem dobavitelju podjetja Apta Medica Internacional, ki z zdravilom med drugim oskrbuje tudi ljubljanski Onkološki inštitut. Do motnje je prišlo zaradi nedavno uveljavljene zahteve po namestitvi zaščitnih elementov z namenom preprečevanja vdora ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo. Zapletlo se je pri postopku označevanja zunanje ovojnine, zato zdravilo v Slovenijo ni bilo pravočasno dostavljeno. V podjetju Apta Medica Internacional so o motnjah ustrezno obvestili pristojne institucije, hkrati pa nemudoma začeli z iskanjem nadomestnega zdravila. S hitrim ukrepanjem so slednjega na podlagi urgentnega povpraševanja inštitutu zagotovili v roku enega tedna, zaradi česar ne bo zaznati vpliva na potek in izid zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.

Ljubljana, 12. december 2019 – Onkološki inštitut Ljubljana je v sredo, 27. novembra, podjetju Apta Medica Internacional poslal naročilo za karboplatin, ki se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik raka. Podjetje Apta Medica Internacional je naslednji dan o motnji dobave zdravila telefonsko obvestilo Onkološki inštitut. Poleg tega so pisno obvestilo o nastali situaciji poslali tudi na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Hkrati so v podjetju nemudoma pričeli z iskanjem nadomestnega zdravila v tujini, saj drugega registriranega zdravila s karboplatinom v Sloveniji ni na voljo.

Onkološki inštitut je nato v ponedeljek, 2. decembra, podjetje Apta Medica Internacional ponovno prosil za informacije o dobavi, iz podjetja pa so jim po prejemu konkretnih informacij od dobavitelja sporočili, da zdravila Bopacatin v viali s 45 ml raztopine ne bo na voljo predvidoma do konca letošnjega leta. Na voljo pa je bilo še nekaj pakiranj zdravila Bopacatin v viali s 15 ml raztopine. O tem je bil Onkološki inštitut obveščen že v četrtek, 28. novembra. 3. decembra je podjetju zmanjkalo tudi vial s 15 ml raztopine, o čemer so obvestili pristojni organ (JAZMP). Onkološki inštitut je isti dan oddal naročilo za viale s 15 ml raztopine zdravila, ki pa jih takrat ni bilo več na voljo.

Zaradi pomanjkanja karboplatina so na Onkološkem inštitutu v sredo, 4. decembra, izvedli postopek urgentnega povpraševanja za dobavo nadomestnega zdravila. Nanj je 5. decembra odgovorilo tudi podjetje Apta Medica Internacional, ki je bilo z najugodnejšo ponudbo ponovno izbrano kot dobavitelj. V podjetju so namreč nadomestno zdravilo v tem času uspeli zagotoviti po enaki ceni kot zdravilo Bopacatin, ta pa je bila približno trikrat nižja od cene edinega drugega dobavitelja, ki se je prijavil na razpis. V podjetju Apta Medica Internacional so nadomestno zdravilo na Onkološki inštitut dostavili v torek, 10. decembra, v dopoldanskih urah in s tem zagotovili nadaljevanje zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine