8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

V trgovino le še z zaščitno masko (ali ruto ali šalom, ki morata prekrivati nos in usta) in rokavicami

Minulo soboto se je v Sloveniji v sklopu premagovanja epidemije novega koronavirusa zgodila večplastna prelomnica. Pokazalo se je, da doslej sprejeti ukrepi preprosto ne učinkujejo več, ne glede na to, kako blizu enega od žarišč pandemije živimo Slovenci, in ne glede na to, v kolikšni meri se je epidemija že doslej razširila pri nas.

Občutek nedotakljivosti in neranljivosti se je med posamezniki očitno tako okrepil, da so v soboto določena turistična središča skorajda dobesedno preplavili obiskovalci z različnih koncev Slovenije, pri čemer je bilo udejanjanje ukrepov za čim učinkovitejše in celovitejše obvladovanje in preprečevanje širjenja bolezni COVID-19 povsem onemogočeno – razen pri tistih, ki so preprosto ostali doma. V prihodnje ne bo več tako. V nedeljo so se razmere v glavnih turističnih krajih sicer umirile, drugod pa ne kaj dosti, zato je vlada na dopisni seji sprejela zaostritev prepovedi. Tako se od polnoči pa do konca epidemije lahko gibljemo le še znotraj občine, v kateri imamo stalno ali začasno prebivališče.

Za nadzor nad upoštevanjem odloka poslej ne bodo skrbeli le pristojni inšpektorji s pomočjo policije, ampak tudi predstavniki civilne zaščite, ki jih bodo lahko aktivirali župani. Sicer pa naj spomnim, da je od nedelje (kot sem poročala tik po sprejetju novosti) v veljavi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Upokojenci, ki jih bolezen COVID-19 najbolj ogroža, bodo od danes dalje smeli nakupovati le med 8. in 10. uro, torej v času, ki bo odslej v trgovinah z živili rezerviran za najbolj ranljive skupine, med katere spadajo tudi nosečnice in invalidi. 

V trgovinah bo odslej obvezna uporaba zaščitnih rokavic in zaščitne maske, pri čemer namesto maske za zaščito predela ust in nosu lahko uporabite tudi doma narejeno zaščitno masko, šal ali ruto – pomembno je le, da imate v trgovini ves čas na sebi tovrstno zaščito in da ohranjate vsaj minimalno priporočeno razdaljo do drugih kupcev.

Na zdravstvenem portalu smo že pred uvedbo omenjenega ukrepa v seriji člankov opozorili na vse preveč spregledovano priložnost za učinkovito zamejitev širjenja epidemija – z doslednim uporabljanjem zaščitne maske, čeprav doma narejene. Pri okužbah z novim koronavirusom namreč človek nikoli ne ve, ali ni morda že prenašalec okužbe, čeprav simptomi bolezni pri njem še niso prisotni, zato vsakdo s (samo)zaščito lahko poskrbi za svojo varnost in za varnost drugih. 

Zdaj ti ukrepi zlagoma prihajajo v naš življenjski vsakdan in hitreje, ko jih bomo privzeli, več možnosti bomo imeli, da višek epidemije slovenskemu zdravstvu ne bo zadal nepopravljivega udarca. Zato danes sprejetih ukrepov glede nadaljnjih omejitev gibanja na javnih površinah – ki so, resnici na ljubo, še vedno zelo blagi – preprosto ne smemo razumeti kot nekaj, kar smo primorani početi, ampak kot spodbudo, da za zaščito sebe in svojih bližnjih pa tudi vseh, ki jih srečujemo v trgovini, lekarni, na bencinski črpalki ali na delovnem mestu, poskrbimo čim učinkoviteje.

Sicer pa je vladi konec minulega tedna uspelo sprejeti mega »korona« zakonodajni paket za zajezitev in omilitev posledic epidemije bolezni COVID-19 za državljane in za gospodarstvo, prvega iz serije, ki se bo nadaljevala spomladi in poleti. S temi ukrepi, ki jih mora po nujnem postopku obravnavati še državni zbor, namerava vlada omogočiti normalno delovanje družbe tudi potem, ko bo zdaj zaustavljeno življenje ponovno steklo po starih tirnicah. 

Paket, težek tri milijarde evrov, je v kontekstu novega koronavirusa prvenstveno namenjen reševanju življenj in zdravja, pa tudi ohranjanju drugih vitalnih zmogljivosti države, ki bodo posledično ogrožene. 

Ob tem pa je premier Janez Janša opozoril, da najtežje obdobje epidemije šele prihaja, pri čemer se bosta na preizkušnji znašli naša odgovornost in solidarnost do zdravstvenega osebja in obolelih. Kaj nam bo prineslo to prehodno obdobje, ki utegne trajati najmanj do konca aprila? Pravzaprav je to odvisno od vsakogar med nami, od (raz)umevanja situacije, v kateri smo se znašli in ki jo, o tem ni dvoma, moramo premostiti bistveno drugače kot Italija.

Kakšno je trenutno stanje, ki ga narekuje epidemija novega koronavirusa?

Po zadnjih aktualnih uradnih podatkih (za soboto, medtem ko bodo novi objavljeni šele danes ob 14. uri) so zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom opravili 997 testiranj – 46 je bilo pozitivnih; hospitaliziran je bil 101 bolnik, 23 obolelih je potrebovalo zdravljenje v enoti intenzivne terapije, dva obolela sta zaradi posledic COVID-19 umrla. Epidemija je doslej pri nas povzročila 11 smrti.

Diana Zajec/zdravstveni portal.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine