11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V Sloveniji 26 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno že 756!

Kot je sporočila vlada, je bilo do nedelje ob 24. uri v Sloveniji zabeleženih 26 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 756. V nedeljo ni bilo novih smrtnih žrtev, število tako ostaja 11. Kot je na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar, se v slovenskih bolnišnicah trenutno zdravi 115 oseb s COVID-19, od tega na enotah intenzivne terapije 28, zdravstveni sistem pa po ministrovi oceni za zdaj situacijo še obvladuje. Obetajo se nam tudi povišanje glob za kršitve in nove razbremenitve delodajalcev ter zaposlenih.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do nedelje 29. marca do 24. ure v Sloveniji potrjenih 26 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 756.

V nedeljo je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 596 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 21.349.

V nedeljo brez novih smrti med okuženimi
V nedeljo ni bilo novih smrtnih žrtev med okuženimi, tako, da skupno število umrlih ostaja 11.

Na enotah intenzivne terapije 28 oseb, zdravstveni sistem po ministrovi oceni za zdaj situacijo obvladuje
Iz dneva v dan je bolj obremenjen tudi zdravstveni sistem, po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zaradi COVID-19 zdravi skupno 115 oseb, od tega 28 na enotah intenzivne terapije. Kot je na novinarski konferenci v ponedeljek razkril minister za zdravje Tomaž Gantar, je med okuženimi 108 zdravstvenih delavcev. Zdravstveni sistem po Gantarjevi oceni za zdaj situacijo trenutno obvladuje. “Vsi sprejeti ukrepi so namenjeni temu, da bo zdravstveni sistem lahko nudil oskrbo vsem, ki jo bodo potrebovali,” je dejal.

“Zavedamo se, da so ukrepi strogi in da posegajo v naša življenja, a to je edini način, če želimo epidemijo obvladovati,” je poudaril minister. Napovedal je, da se bodo sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije spreminjali tudi glede na dognanja v državah, ki so se že prej soočala z novim virusom. Trenutno je na razpolago več kot 500 postelj za bolnike s covidom-19, zmogljivosti pa lahko v poostrenih razmerah še povečujejo.

“To smo dosegli z zmanjševanjem rednih programov, ki niso najnujnejši,” je pojasnil. Postelj za intenzivno terapijo je okoli 50 in tudi teh lahko po potrebi zagotovijo več. Poleg tega prihaja tudi dodatna oprema, vključno z respiratorji.

Obetajo se nam povišanje glob za kršitve in nove razbremenitve delodajalcev ter zaposlenih
Poleg nekaterih že sprejetih odlokov za zajezitev epidemije vlada v okviru protikoronskega zakonskega paketa predlaga tudi nekaj drugih sprememb. V zakonu o nalezljivih boleznih bi poleg zdravstvenega inšpektorata, ki zdaj bdi na izvrševanjem določb tega zakona, za povečanje učinkovitosti nadzora podelili dodatna pooblastila tudi drugim institucijam. Prav tako predlagajo povišanje glob za kršitve. Pri oblikovanju predloga interventnega zakona je ministrstvo za zdravje upoštevalo smernice vlade, je pojasnil Gantar. Ob tem je izpostavili predlog, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne, in ne po 30. dnevu, kot je do sedaj. “S tem bomo znatno razbremenili delodajalce in zaposlene,” je prepričan minister. Kot je še pojasnil, bodo sredstva za nadomestila ZZZS povrnjena iz državnega proračuna, saj so prispevki zavoda namenjeni za izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih ne želijo krniti, še navaja STA.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine