16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V programskem svetu RTV Slovenija po novem tudi Alenka Gotar, Ivan Štuhec in Slavko Kmetič; levičarji tokrat ne bodo mogli tako zlahka kazati napise, kot denimo »smrt janšizmu«

V programskem svetu RTV Slovenija se obetajo kadrovske spremembe, saj se mandat izteka osmim članom. Očitno v »nepravem« času, saj so zaradi tega zelo živčni v LMŠ, SAB, Levici ter SD. Slednje je razjezil zlasti predlog za predčasno razrešitev dveh članov nadzornega sveta RTVS, ki jo tranzicijska levica očitno smatra za svojo propagandno trdnjavo in se spremembam krčevito upira, ne glede na slabo finančno stanje, zaradi katerega bo morala RTVS najeti posojilo, da bo lahko izplačala plače zaposlenim. Torej je jasno, da je bila zamenjava nadzornem svetu nujna, že pred nekaj dnevi pa je vlada vanj imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Vlada sicer v nadzorni svet imenuje štiri od skupaj enajstih članov, zato je na seji mandatno-volilne komisije (MVM) državnega zbora prišlo do ostrega protesta s strani levičarjev, ker je s strani koalicije prišlo do predloga za predčasno razrešitev še dveh članov.

 

Že zdaj pa je jasno, kdo bo po novem sedel v programskem svetu RTVS. 16. maja se namreč mandat izteče osmim članom programskega sveta iz vrst civilne družbe, vendar pa je MVK imenovala sedem novih, medtem ko bo morala za eno mesto programskega svetnika razpis ponoviti. MVK je zato po dveh krogih glasovanja DZ predlagala, naj se v programski svet imenuje novih sedem svetnikov, to pa so Alojz Bogataj, Nastia Flegar, Alenka Gotar, Rok Hodej, Slavko Kmetič, Janez (Ivan) Štuhec in Andrej Prebil. Člani MVK so se odločali med 60 kandidati za programskega svetnika. Ker so zadostno podporo namenili le omenjeni sedmerici, bo MVK znova objavila razpis, tokrat le za enega svetnika. Kot je znano, je za funkcijo člana programskega sveta RTVS kandidiral tudi Tomaž Štih, vendar ni dobil zadostne podpore.

S to spremembo bo prvič v programskem svetu mag. art. Alenka Gotar, zmagovalka slovenskega izbora za Eurosong 2007, sicer pa poklicna glasbenica učiteljica petja. V programski svet pa se vračata dva »stara znanca« in sicer Slavko Kmetič, nekdanji predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in v času slovenske pomladi vodja prvega neodvisnega sindikata, ter prof. dr. Ivan (Janez) Štuhec, sicer dolgoletni profesor moralne teologije ter publicist, ki je bil član programskega sveta že v mandatu 2006-2010.

Zanimivo je sicer, kako iz vrst tranzicijske levice prihajajo glasovi, da si skuša vlada povsem politično podrediti RTV Slovenija. Na sprevrženost tovrstnih obtožb je že pred časom opozarjal prof. dr. Stane Granda, sicer tudi nekdanji član programskega sveta RTVS, češ da drugim očitajo natanko to, kar sami počnejo. A očitno bo za politično podzemlje najbolj boleče to, da po novem ne bodo mogli tako zlahka preko novinarjev »okupirati« programskega sveta in kazati nestrpne napise, kot je denimo »smrt janšizmu« in podobno.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine