16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V novi Demokraciji: Koronavirus pustoši tudi po Sloveniji – kakšna prihodnost nas čaka?

»Dokler ne bo kapacitet, da se testirajo vsi, OSTANITE DOMA in se do drugih obnašajte, kot da ste okuženi. Kužni ste lahko, tudi če nimate simptomov. Negativen test sedem dni po stiku z okuženim ne pomeni, da boste negativni tudi osmi dan. Če zbolite, obvestite vse okrog sebe.« To je tvitnil Žiga Turk kot odgovor na vprašanja, zakaj zdravniki ne testirajo vseh obolelih, ki kažejo simptome gripe in prehlada.

 

Epidemija novega koronavirusa bo še nekaj časa krojila življenje v Sloveniji, tudi zaradi neresnosti in neukrepanja prejšnje, Šarčeve vladne ekipe. Zgodilo se je tudi najhujše. Minulo soboto smo namreč tudi v Sloveniji imeli prvo smrtno žrtev − v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik, ki je bil okužen z novim koronavirusom. Informacija je bila tudi uradno potrjena. Spomnimo. V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in z osebjem tamkajšnjega Doma starejših občanov. Prva žrtev koronavirusa v Sloveniji pa je postal eden od oskrbovancev tega doma. V domu je z novim koronavirusom okuženih sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse pa premestili v oskrbo na Univerzitetno kliniko Golnik, so minulo soboto zapisali v sporočilu za javnost. Svojce okuženih s koronavirusom so o tem takoj obvestili. 16. marec: do 14. ure so na okužbo z novim koronavirusom testirali 6712 oseb, okužba pa je bila potrjena pri 253 osebah.

Govoriti z enim jezikom!

Potrjevanje ministrske ekipe v vladi Janeza Janše je potekalo v luči epidemije novega koronavirusa. Kmalu po izvolitvi vlade v DZ je bil ustanovljen krizni štab za spopadanje z novim koronavirusom. Njegov uradni govorec Jelko Kacin je že v ponedeljek za TV Slovenija dejal, da se bo Svet za nacionalno varnost sešel v širši sestavi kot kadarkoli prej. In ta se je res sešel dan kasneje, v torek. Kacin je ob prihodu na sejo Sveta za nacionalno varnost izpostavil, da se stvari po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa izboljšujejo. Madžarska je že odprla mejo za blagovni promet, pa tudi klima je pred odločanjem evropskih voditeljev po njegovih besedah bistveno boljša kot pred dnevi. Minister za obrambo Matej Tonin je ob prihodu na sejo izpostavil, da vlada ta čas vse sile usmerja v krepitev zalog zaščitne opreme. Zdravstvenim zavodom, domovom za starejše in vsem drugim, ki potrebujejo zaščito, bodo to čim prej zagotovili, je dejal.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine