16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

V Mariboru slovesnost v spomin na prvo žrtev osamosvojitvene vojne

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve zvečer pred spominsko ploščo na Ljubljanski cesti v Mariboru pripravlja slovesnost v spomin na Josefa Šimčika, prvo žrtev osamosvojitvenega dogajanja leta 1991 v Sloveniji. Zbrane bo nagovoril član predsedstva združenja Franc Breznik, venec pa bo položil generalni sekretar združenja Božo Predalič.

 

Pripadniki Teritorialne obrambe so 23. maja 1991 v učnem centru v Pekrah ujeli dva pripadnika JLA, ki sta se preveč približala centru in ju po zaslišanju hitro izpustili. Kmalu zatem je JLA obkolila učni center in zahtevala teritorialce, ki so ujeli njuna pripadnika, ter naborno dokumentacijo. Teritorialci so se jim uprli, pred centrom pa so se začeli zbirati novinarji in domačini. Po nekaj urah napetosti se je položaj umiril.

Zaradi pekrskih dogodkov so naslednji dan v Mariboru potekale demonstracije, med katerimi je skupina meščanov poskušala zaustaviti kolesno oklepno vozilo JLA. Pri tem je Josef Šimčik iz Miklavža na Dravskem polju padel pod kolesa oklepnika in umrl. S tem je postal prva smrtna žrtev osamosvojitvene vojne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine