-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

V manjših občinah med strankami po številu svetnikov med strankami najuspešnejši SLS in SDS

V manjših občinah, kjer občinske svetnike volijo po večinskem volilnem sistemu, je po neuradnih podatkih na nedeljskih lokalnih volitvah med strankami največ svetniških mest pripadlo SLS. Uspešni so bili tudi kandidati SDS, ta stranka pa s 633 svetniki vodi tudi v skupnem številu izvoljenih članov občinskih svetov.

 

Volitve v občinske svete namreč v večjih občinah potekajo po proporcionalnem, v 65 manjših, kjer v občinskih svetih sedi manj kot 12 članov, pa po večinskem volilnem sistemu. Pri proporcionalnih volitvah se glasuje o listah kandidatov, medtem ko se v občinah, kjer občinske svete volijo po večinskem načelu, glasuje o posameznih kandidatih.

Tudi med občinskimi svetniki v manjših občinah jih je bilo največ izvoljenih na predlog volivcev. Med strankami pa sta jih največ dobili SLS in SDS. Slednja jih je dobila 96, na predlog SLS pa je bilo izvoljenih 98 svetnikov. SD je bila v manjših občinah manj uspešna, saj je bilo izvoljenih 27 njenih kandidatov, se je pa po skupnem številu izvoljenih svetnikov uvrstila na drugo mesto.

STA objavlja tabelo s podatki o izvoljenih občinskih svetnikih po večinskem sistemu in skupnem številu članov občinskih svetov (po proporcionalnem in večinskem sistemu) glede na predlagatelja.

             večinski

stranka   sistem   skupaj

   ————————–

SDS        96      633

SD          27     362

SLS         98     316

NSi          63     238

DeSUS    14     147

SMC        9     100

LMŠ        0       53

Levica     3       44

SNS       1       15

SAB        0       7

ostali*   272     1418

* ostale politične stranke, skupine volivcev, samostojni kandidati in

koalicije

Vir: MJU

Zadnje novice

Sorodne vsebine