18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

V Kočevski Reki je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve zaznamovalo spomin na dan, ko je zadišalo po Slovenski vojski

V Kočevski Reki so danes slovesno zaznamovali spomin na prvi postroj enote Teritorialne obrambe, ki je predstavljala zametke Slovenske vojske. Slavnostni govornik, nekdanji notranji minister Igor Bavčar je poudaril, da po 30 letih vprašanji slovenske suverenosti in varnosti postajata spet aktualni, saj sta EU in Nato na veliki preizkušnji.

 

17. decembra 1990 je v Kočevski Reki potekal potekal prvi postroj posebne enote tedanje teritorialne obrambe. Kot se je tedaj izrazil predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle, je bil to dan, ko je “prvič zadišalo po Slovenski vojski”.

V spomin na ta dan so se nekdanji akterji v osamosvojitvenih procesih danes sešli v tamkajšnjem parku Manevrske strukture narodne zaščite. Poleg Peterleta sta se slovesnosti udeležila tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in nekdanji notranji minister Igor Bavčar, ki je zbrane tudi nagovoril.

V govoru je povzel dogodke izpred slabih treh desetletij in izpostavil, da je bil začetek 90. let prelomen tudi v smislu razkola in travm nacije. Demos namreč v ospredje ni postavljal politične pripadnosti, pač pa pomen lastne državnosti kot odgovora na izzive časa.

Vprašanji naše suverenosti in varnosti pa po njegovih besedah danes postajata spet aktualni. EU in zavezništvo Nato sta namreč na veliki preizkušnji. Ponovno odpirajo vsa vprašanja, za katera se je zdelo, da so že presežena. “Zgodovina prejšnjega stoletja se vrača na velika vrata,” je ponazoril.

Z odhodom Velike Britanije iz EU se evropska konstrukcija maje. “Ocenjujem, da so procesi, ki so nastali, nepovratni in bodo temeljito spremenili podobo, ki smo je bili vajeni 30 let, podobo Evrope, v katero smo tudi mi vstopili, prvič kot svoboden narod,” je pojasnil.

Na drugi strani pa svetovni spopadi že dolgo niso več spopadi klasičnih armad. Po oceni Bavčarja bodo narodi, ki bodo znali slediti razvoju znanosti in tehnologije, gotovo uspešneje prebrodili obdobje, ki je pred nami. “Osnove za dober razvoj so tu,” je poudaril.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki udeležencev slovesnosti ni posebej nagovoril, je pa v izjavi za medije po njej poudaril pomen spomina na ta dogodek. Ta postroj ni bil prvi, vendar je bil poseben po tem, da se je zgodil teden dni pred plebiscitom.

To je bil čas, ko je nekatere “poleg navdušenja morda spremljal tudi kanček tesnobe” ob vprašanju, kam nas bo pripeljala odločitev, da želimo samostojno državo, in vprašanje, ali jo bomo tudi ubranili, če bo treba. “Tukaj so stali fantje in dekleta, ki so nam sporočali: glasujte po svoji vesti, glasujte za neodvisno domovino, mi jo bomo, če bo treba, tudi ubranili,” je dejal Pahor. Tako čudovit spomin je po njegovem prepričanju vredno obujati.

Zbrane sta nagovorila tudi podžupan Kočevja Gregor Košir in generalni sekretar Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Božo Predalič. Slovesnost je spremljal kulturni program s pesmimi igralca Romana Končarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine