8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V Kočevju miroljubni shod proti nasilju, a očitno so spregledali globinske razloge zanj: to pa so nepokopana trupla komunističnih pokolov na Kočevskem!

Na miroljubnem shodu s koncertom se je pozno popoldne na mestni ploščadi v Kočevju zbralo več sto ljudi. Shod je civilna iniciativa Stop nasilju pripravila zaradi povečanega vandalizma v občini. Organizatorji in udeleženci shoda so državo pozvali k sistemskemu reševanju težav zaradi povečanega vandalizma in nasilništva v občini, je poročanje medijev povzela STA.

 

Na shodu oz. koncertu, ki so ga organizirali kočevski glasbeniki zbrani v civilni iniciativi, se je po poročanju TV Slovenija zbralo več sto ljudi. Organizatorji shoda so pozvali občane, da naj redno prijavljajo tovrstne incidente policiji, prebirali pa so tudi zgodbe, ki so jih občani v preteklem mesecu zapisali na Facebook strani iniciative. Udeleženci shoda so podpisovali tudi peticijo proti nasilju.

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič se shoda sicer zaradi obveznosti v tujini ni mogel udeležiti osebno, je pa v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook zapisal, da shod podpira in še vedno trdno stoji na stališču, da vsem pripada pravica do varnega in urejenega življenja.

Po županovih besedah gre pri tem za problem, ki ga je potrebno reševati sistemsko, v sodelovanju varnostnih, sodnih in državnih javnih organov. Občanom pa je ob tem tudi zagotovil, da bo s sodelavci naredil vse, da se jim prisluhne in sprejme ustrezne ukrepe.

Član civilne iniciative Stop nasilju Maks Vovk je na shodu pristojne institucije pozval in od njih zahteval, da naj začnejo reševati nastali problem. Podžupan občine Gregor Košir pa je za TV Slovenija povedal, da je v občini sicer večja prisotnost policije, vendar je učinek zgolj kratkoročen. Ob tem je dodal, da vse občine, ki se soočajo s težavami povečanega nasilja in vandalizma, potrebujejo sistemske rešitve na ravni države.

Vendar pa so očitno spregledali določene zgodovinske razloge za nasilje. Kočevje z okolico je pred drugo svetovno vojno veljalo za napredno, saj so dobili električno omrežje še pred Ljubljano. Izgon kočevskih Nemcev, zapora območij Kočevske Reke in Gotenice ter izraba gozdnatih področij na Kočevskem za izvajanje komunističnih pokolov je pač pustilo posledice. Na območju Kočevskega Roga se še vedno nahajajo komunistična morišča z nepokopanimi trupli. In to že dobrih 70 let!

Zadnje novice

Sorodne vsebine