Iz Doma starejših občanov (DSO) Metlika so objavili, da so trije zaposleni okuženi s koronavirusom. Brise so odvzeli še trem oskrbovancem. En bris je negativen, na dva ostala še čakajo.

 Okuženi so oboleli. Sporočili so še, da so ostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za okužbo s koronavirusom, doma in v stiku z zdravnikom. Preventivno so doma tudi nosečnice. Koliko jih je doma, ni znano.

Ob tem spomnimo, da so v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Novo mesto v izolacijo (karanteno, domov) poslali 13 zaposlenih, ki so prišli v stik z okuženim Belokranjcem, ki je kar vkorakal v prostore SB. V Zdravstvenem domu Črnomelj pa so v zadnjih dneh v izolacijo poslali 3 zaposlene, ki so bili prejšnji teden v stiku z zaposlenimi v ZD Metlika.

Iz DSO Metlika pa navajajo (sporočilo je objavljeno tudi na Facebooku), da so doma samo tisti zaposleni, ki imajo znake, značilne za okužbo s koronavirusom. Ostalih zaposlenih v izolacijo oziroma karanteno očitno niso poslali.

Pristojni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam pri tem sporočili, da je organizacija dela v pristojnosti delodajalca, v tem primeru DSO Metlika, direktorice in sveta zavoda.

Včeraj je dom obiskala tudi psihologinja, ki je na voljo tako zaposlenim kot stanovalcem. Dom še naprej vseskozi razkužujejo in izvajajo tudi vse druge preventivne ukrepe, so iz DSO še zapisali na FB.

A. L.

Pravila v črnomaljski ginekološki ambulanti podobna ostalim

 

Prejeli smo odgovor Ginekološke ordinacije dr. Bojan Grulović v Črnomlju glede ginekoloških pregledov in pregledov nosečnic. Ambulanta deluje v prostorih Zdravstvenega doma Črnomelj.

Sporočili so nam, da so z ginekološkimi pacientkami in nosečnicami v stiku prek telefona – številka 07 356 79 20 ali e-pošte: [email protected]

Naročajo jih glede na anamnezo (simptome)*. Preventivnega programa ZORA trenutno ne izvajajo.

Kot je razumeti iz sporočila, že naročene prenaročajo, s tem, da se tudi tu odločajo glede na anamnezo.

Vsem se že vnaprej opravičujejo zaradi morebitnih nevšečnosti pri prenaročanju.

Povzetek: Ambulanta deli usodo zdravstvenega doma. Praviloma je zaprta. Razen za nujne primere. Že naročene prenaročajo, če to dovoljuje anamneza in ne gre za nujne primere. Vsi, ki potrebujejo nasvet ali pregled, naj pokličejo na zgoraj objavljeno telefonsko številko ali pišejo prek e-pošte.

(Z anamnezo zdravnik ugotovi simptome, ki se pojavljajo pri bolniku in bi lahko kazali na določeno bolezen.)

A. L.