16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Uporaba turističnih bonov bo mogoča konec junija, saj je treba dodelati sistem

V Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) napoved državnega sekretarja Simona Zajca, da bo uporaba turističnih bonov možna konec junija, in ne že s 1. junijem, razumejo. Kot je danes za STA povedal direktor zbornice Fedja Pobegajlo, gre za zapleten sistem in je bolje, da je pred začetkom uporabe “dobro dodelan”.

 

“Gre za zelo obsežen in zapleten projekt. Rajši vidimo, da se ga dodela in bo postopkovno res ‘naštudiran’, tudi če to pomeni kakšen dan ali teden poznejši začetek uporabe,” je Zajčevo četrtkovo napoved komentiral Pobegajlo. Kot je poudaril, se projekta ne da narediti čez vikend.

Turistične bone sicer v zbornici pozdravljajo. “Mislimo, da je pravilen, glede na to, da se najprej pospešuje domače povpraševanje in zagotavlja zagon turizma. Na drugi strani pa menimo, da to za pospešitev panoge seveda ne bo dovolj, a gre skupaj s kampanjo Slovenske turistične organizacije (STO) za pravi prvi korak,” je dodal.

Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Uporabiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, vlada pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine