17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Umrl je nekdanji poslanec Ivo Hvalica

Piše: C. R.

V starosti 86 let je po krajši bolezni umrl nekdanji poslanec državnega zbora in politik Ivo Hvalica, poroča portal Siol.net. Poznan je bil kot neumoren govornik, z najdaljšim govorom se je zapisal v zgodovino slovenskega parlamenta.

Rodil se je 18. maja 1936 v Kanalu ob Soči. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je končal v Kanalu, v Ljubljani pa nato srednjo gradbeno šolo. Zaposlil se je v gradbeni stroki (SGP Primorje Ajdovščina, SGP Gorica, Projekt Gorica, Goriške opekarne), več let je služboval kot gradbenik v Libiji, zlasti pri libijskem ministrstvu za izgradnjo stanovanj in javnih stavb (1968). V Libiji je bil tudi vodja projekta pri izgradnji ene največjih afriških opekarn. Od leta1964 do 1968 je imel lastno gradbeno podjetje, zasebnik je ponovno postal 1992, poroča Siol.
V poslanske klopi je prišel v začetku leta 1993 kot član tedanje Socialdemokratske stranke Slovenije, danes Slovenska demokratska stranka. Izvoljen je bil tudi na volitvah leta 1996, leta 2000 pa ni več kandidiral. Spominjajo se ga kot neumornega govornika, saj je leta 1995 neprekinjeno govoril več kot štiri ure, ko se je razpravljalo o privatizaciji igralnic. To je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta, zaradi omejitev, ki jih prinaša sedanji poslovnik, takšen rekord ne more biti več dosežen.
Med najbolj epskimi dogodki v zvezi s Hvalico velja omeniti, ko je Jelku Kacinu leta 1998 rekel “ograjevarstvenik”, Kacin pa je izgubil živce in ga udaril s časopisom.

Leta 2001 se je Hvalica, takrat že kot bivši poslanec, še zadnjič javno pojavil v vrstah SDS in sicer na kongresu v Celju, saj je že nekaj mesecev pred tem odkrito kritiziral politiko stranke, češ da je na volitvah leta 2000 prepričevala samo prepričane (k čemur pa je veliko pripomogel prav sam). S tem se je na kongresu tudi konfrontiral s predsednikom SDS Janezom Janšo, nekateri mediji pa so pričakovali, da bo Hvalica kandidiral za predsednika stranke, kar se ni zgodilo. Je pa nato izstopil iz stranke, vseeno pa se je nato še nekajkrat pojavil v javnosti.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine