18.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Umiranje zdravstva na Koroškem: čez mejo za boljšo plačo, v Sloveniji pa kadrovska kriza

Tudi na Koroškem imajo v regijski bolnišnici v Slovenj Gradcu že nekaj časa težave z zaposlenimi v zdravstveni negi, posebej je ta problem žgoč v zadnjih dveh letih. V bolnišnici si prizadevajo to pomanjkanje nadomeščati, vendar jim to ne uspeva vedno, toda s prerazporejanjem še lahko nekako zagotavljajo tako zdravstveno oskrbo, da jim ni treba posegati po najbolj skrajnih ukrepih, to je omejevanju sprejema bolnikov.

 

Bližina avstrijske meje in zaposlovanje tega kadra v Avstriji pa je eden od razlogov za velik primanjkljaj teh delavcev. Plača čez mejo je kajpak bistveno višja.

Slovenjgraško bolnišnico prazni bližina Avstrije
Ta čas je največ težav pri zdravstvenih tehnikih in diplomiranih medicinskih sestrah, kjer odhodov ne morejo pravočasno nadomestiti, ampak jih nadomeščajo z zamudo. Težave rešujejo tako, da kader redno prerazporejajo, posamezne razpise pa so primorani ponoviti. Zato imajo v slovenjgraški bolnišnici domala stalne razpise za delovna mesta. Pred dnevi so imeli odprt razpis za devet srednjih medicinskih sester v negovalni enoti, tri bolničarje v urgentni in operacijski ter intenzivni terapiji, tri diplomirane medicinske sestre v negovalni enoti, po eno diplomirano sestro v urgentni dejavnosti in negovalni enoti, enega farmacevtskega tehnika in enega zdravstvenega  administratorja.  Skupno bi torej takoj zaposlili 19 novih sodelavcev.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine