16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Ugibanja: kako so na morebiten izbruh novega koronavirusa v Sloveniji pripravljeni na Uradu za oskrbo in integracijo migrantov?

Glede na to, da smo že vse od leta 2015 priča nenadzorovanim in nelegalnim množičnim migracijam, so mnoge državljanke in državljani ob zadnjem izbruhu novega koronavirusa še posebej zaskrbljeni. Poleg tega se je na naše uredništvo obrnil vir, ki nam je sporočil, da Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) razpolaga z večjim številom obrazcev, s katerimi prijavljajo obolenja in smrti za nalezljivimi boleznimi. Na UOIM so sporočili, da novih takšnih obrazcev v zadnjem času niso naročali, ter da pri prosilcih ne pričakujejo večjega tveganja za okužbe, kot pri ostalih dnevno prisotnih na UOIM. Prosilci za azil, ki bivajo v Azilnem domu Vič so bili sicer po njihovih pojasnilih seznanjeni s preventivnimi ukrepi, v primeru najmanjšega suma na obolelost katerega izmed njih, pa bi ga izolirali. 

 

V sosednji Italiji so do četrtka popoldne zabeležili že 528 okuženih z novim koronavirusom, vsaj 14 okuženih pa je izgubilo življenje. V Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera okužbe, a meje z Italijo ostajajo odprte in le še vprašanje časa je, kdaj se bomo s prvim primerom soočili tudi pri nas. Pri tem so skrb vzbujajoče nezakonite množične migracije, ki potekajo že vse od leta 2015, kar skrbi številne državljanke in državljane. Prosilci za azil, ki bivajo v naših azilnih domovih se načeloma neovirano gibljejo po okolici, tja prihajajo novi, številni pa se podajo proti zahodu in enostavno izginejo. Na uredništvo Nova24TV se je obrnil vir, ki je sporočil, da Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) poseduje vsaj sto obrazcev z naslovom “Prijava obolenja – smrti za nalezljivo boleznijo”, ki bi jih lahko potrebovali v primeru izbruha okužb z novim koronavirusom med prosilci za azil. Na UOIM smo se zato obrnili z vprašanji glede obrazcev in njihove pripravljenosti na morebitne okužbe s koronavirusom.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine