7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Udarec pod pasom: V stranki SD vladi niso poslali predlogov za dopolnitve drugega protikoronskega paketa, vseeno pa izražajo nezadovoljstvo?!

Socialni demokrati, ki vladi kljub tej možnosti niso poslali predlogov za dopolnitve drugega protikoronskega paketa, zdaj po družbenih omrežjih javno izražajo nezadovoljstvo. Gre za hudo zavajanje, poleg opozicije vlada pri pripravi ukrepov vodi odprt dialog še s številnimi drugimi deležniki, prav tako z opozicijo, toda dopolnil niso poslali – so pa v njihovi maniri javno izražali nezadovoljstvo.

V Sloveniji je že bil sprejet prvi protikorona paket oz. Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Na poti pa je tudi drugi protikoronski paket, ki je namenjen predvsem zagotavljanju likvidnosti gospodarstva in bo predvidoma v ponedeljek tema razširjene koalicije. Vlada načrtuje, da bo zakon sprejela in posredovala v Državni zbor v torek.

Vlada pri pripravi ukrepov vodi odprt dialog s številnimi deležniki
Vlada pri pripravi ukrepov za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstva po navedbah finančnega ministrstva vodi odprt dialog s številnimi deležniki. Kot poudarjajo na ministrstvu, so za zagotovitev posledic epidemije na voljo nekateri finančni produkti, banke pa lahko že začnejo podjetjem zagotavljati likvidnost z državnimi poroštvi.

V SD predloge vlade označili za razočaranje
Kljub navedenemu pa se je v videonagovoru oglasil vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han, ki je izpostavil, da so predlogi za SD razočaranje, kar bodo opazili tudi ljudje in predvsem gospodarstvo, katerim naj bi vlada s temi ukrepi pomagala. V resnici gre le še za eno zavajanje SD, ki se po dolgih letih v opoziciji ne znajde najbolje.

Že prvi sveženj je mnogo obsežnejši, kot ga je opozicija sama zahtevala
Dejstvo je, da je že prvi protikorona paket vreden več kot 6 odstotkov našega bruto domačega proizvoda, kar predstavlja najodločnejše ukrepanje v Evropski uniji. Vlada je s svojimi ukrepi presegla vsa prvotna pričakovanja opozicije. Tomaž Štih, član skupine strokovnjakov pod vodstvom dr. Mateja Lahovnika, je v nedavnem intervjuju za Demokracijo ravnanje opozicije komentiral sledeče: “Opozicija bo opozicija. In prav je tako. Sveženj je mnogo obsežnejši, kot ga je sama zahtevala. Noben zakon pa nikoli ne zadovolji vseh in zato zdaj nagovarjajo nezadovoljne s strategijo: ‘Bodimo realni, zahtevajmo nemogoče.’”

Vlada osnutek zakona poslala tudi opoziciji, a predlogov za dopolnitve niso poslali
“Opoziciji smo osnutek zakona poslali iz dobre volje, da lahko še pred sprejetjem na @vladaRS podajo svoje predloge za dopolnitev. Ko so bili na vladi @strankaSD, tega niso nikoli storili. #zavržno,” pa je na Twitterju izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine