19.6 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

“Tviti” nekdanje predsednice Ljudmile Novak, zaradi katerih je fantom iz Nove Slovenije nerodno: NSi je ključ do rešitve problema, ki je posledica vlade, v kateri je NSi?

Piše: T. F. (Nova24tv)

Sobotni digitalni kongres koalicijske stranke Nova Slovenija je minil v znamenju priprav na prihajajoče državnozborske volitve in obljub, ki jih je vodstvo stranke dalo svojim volivkam in volivcem; da se bodo namreč v duhu krščanskih vrednot trudili za medsebojno spoštovanje in blaginjo ljudi ter da se bodo odmaknili od politike skrajnosti, ki na žalost načenja vse pore slovenske družbe. V zvezi s tem NSi omenja tako trdo SDS retoriko kot izključevalno politiko KUL – ni nenavadno, da se stranka poskuša pred volitvami distancirati od obeh, saj cilja zlasti na desnosredinske volivce, skriva pa ne niti ambicij, da bi morda vodila naslednjo vlado. Matej Tonin se dobro zaveda, da kaj takšnega v vladi s SDS ne bo mogoče, saj ima stranka Janeza Janše bistveno višjo javnomnenjsko podporo, povezovanje čez sredino na levo pa bi po mnenju analitikov stranki prineslo več škode in koristi. Čeprav je po izjavah nekdanje predsednice Ljudmile Novak moč sklepati, da si nekateri v NSi želijo ravno slednjega.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je na kongresu jasno povedal, da stranka nekaj mesecev pred volitvami ne bo “razdrla” aktualne vlade, ki se je morala po odstopu Marjana Šarca spopasti z največjo zdravstveno krizo po 2. svetovni vojni, sprejemati je morala številne pri ljudeh nepriljubljene ukrepe za zajezitev epidemije, ob vsem tem pa na svoji strani, za razliko od denimo vlade Marjana Šarca, ni imela osrednjih medijev. To se je izkazalo že dober mesec po sestavi nove koalicije, ko je oddaja Tarča lansirala afero z nabavami zdravstvene opreme, katere žrtev je bil tudi Tonin sam. Medijska diskreditacija je šla celo na osebni nivo – RTV se je lotil njegove mame, v studiu Toninu niso pustili do besede, da bi jo ubranil. To je lahko storil šele v oddaji Razkrito, ki jo je mesec dni pozneje pripravila Nova24TV.

Zdi se, da je novo, mlado vodstvo Nove Slovenije razumelo, da z vidika ideologije desnosredinska vlada ni povšeči osrednjim medijem in da na pozitivno publiciteto tam ne morejo računati. Tudi zato so razumeli, da se morajo začeti udeleževati pogovornih oddaj na Novi24TV, ki je predvsem poročala o njihovem delu in realizaciji koalicijskega programa. Tudi odnosi med SDS in NSi so se v času boja s stoletnim virusom – in mediji, ki so jim nagajali s promocijo nezakonitih protestov – otoplili. Z vstopom v predvolilni čas se bo retorika med strankama pričakovano spet zaostrovala, saj se NSi zaradi zgodovinskega spomina na izpad iz parlamenta leta 2008 boji preveč približati SDS, da ne bi prišlo do “prevzema” volivcev s strani največje parlamentarne stranke.

Novo Slovenijo vodi ekipa fantov, zbrana okrog mlade ministrske ekipe, ki je izjemno pozitivno presenečenje aktualnega mandata. (foto: posnetek zaslona)

Tudi zato NSi ni glasoval proti interpelaciji ministra Marjana Dikaučiča in ne bo podprl ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, hkrati pa morajo “fantje iz NSi” paziti, da se ne zapletejo v kakšen večji spor z SDS, kot so se pred državnozborskimi volitvami leta 2018. Takrat so pred volitvami menjali predsednico stranke Ljudmilo Novak, ki se je odpovedala možnosti prihodnjega sodelovanja z Janezom Janšo, tudi na sobotnem kongresu pa se je izkazalo, da je ravno Novakova znova tista, zaradi katere bo vplivnim članom NSi v prihodnjih mesecih nerodno. Javno je kritizirati za njene sporne in kontraproduktivne izjave ne morejo, saj med članstvom še vedno uživa visok ugled, tudi zato, ker je stranko leta 2011 po izpadu iz parlamenta tri leta prej uspela pripeljati nazaj. To je po njej uspelo samo še Zmagu Jelinčiču s SNS.

Kljub temu številni vidni člani NSi niso delili zadnjega “čivka” Ljudmile Novak in so ga raje preprosto spregledali. “Prihodnje volitve v DZ bodo po nepojmljivi krizi epidemije, ki je veliko razgalila, predvsem pa terjala življenja, najprelomnejše v zgodovini naše domovine. Verjamem, da je Nova Slovenija ključ do družbenega in političnega ravnotežja, ki ga Slovenija po tej vladi nujno potrebuje,” je namreč zapisala Novakova. In sprožila nemalo kritičnih komentarjev na Twitterju. Kakopak, upravičeno; NSi je namreč druga največja koalicijska stranka, ima štiri ministre v vladi, ki sprejemajo pomembne odločitve. Novakova očitno meni, da je NSi ključ do rešitve problema, ki je posledica te vlade, v kateri pa je – NSi.

Ljudmila Novak in Janez Janša (foto: Nova24TV).

Novakova sicer leta 2018 na posvetovalnem kongresu stranke ni glasovala proti vstopu v vlado Janeza Janše, ni pa bila za vstop – skoraj tretjina članstva je bila zadržanega in ni glasovala. Je pa njen drugi sobotni tvit jasno pokazal, da bi si naslednjo vlado, v kateri bi sodeloval NSi, raje predstavljala brez Janeza Janše.
“Vsak človek ima svoje pomanjkljivosti. Nihče ni brez greha. Nihče pa tudi ni vseved. Slovenija po 30 letih lahko začne na drugačnih temeljih. Na temeljih zrelega demokratičnega dialoga, ki ne pozna hujskanja in maščevalnosti. In ki predvsem dopušča drugačnost,” je še zapisala Novakova.

Vprašanje je, kam Nova Slovenija s takšnimi stališči (mimogrede, tvit Novakove je delil tudi predsednik Tonin, všečkal pa minister Janez Cigler Kralj) sploh lahko gre. Stranke, zbrane pod imenom KUL, so ta trenutek edina alternativa, s katero Nova Slovenija teoretično lahko sestavi naslednjo vlado. A hujskanje in maščevalnost sta postala zaščitni znak predstavnikov zlasti dveh strank, ki sta v KULu, v prvi vrsti LMŠ, potem pa tudi Levice – in delno SD. Večkrat so te stranke tudi jasno povedale, da naslednje vlade ne bo brez strank, ki podpirajo Janšo, torej so izključile tudi Novo Slovenijo. Vprašanje je tudi, kako bi NSi sodeloval z Levico, ki je del KULa, in za katero je predsednik Tonin izjavil, da ima neustaven program.

Očitno bo najbolj primerna taktika “fantov iz Nove Slovenije” v predvolilni kampanji takšna, da svojo nekdanjo predsednico pri njenem čivkanju preprosto čim večkrat ignorirajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine