9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Tožilstvo napoveduje preiskavo; bo Franta odgovarjal zaradi udeležbe pri partizanskih zločinih leta 1945?

V preteklih dneh smo pisali o najbolj razvpitem partizanskem poveljeniku ta hip v Sloveniji, 96-letnemu Francu Severju Franti. V svojih člankih smo dokazovali, da je omenjeni partizanski junak sodeloval pri povojnih pobojih, katere je opisoval v svojih delih. “Ker pa iz vašega vprašanja izhajajo razlogi za sum, da bi lahko bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bomo vaše vprašanje šteli kot naznanilo suma storitve kaznivega dejanja in bo dano v preučitev pristojnemu državnemu tožilcu”, nam je odgovore na naša vprašanja odgovorila Katarina Bergant, vodja okrožnega tožilstva v Ljubljani. Ali bo moral Franta na stara leta odgovarjati za svoje zločine, ko je bilo po vojni pomorjenih več kot 15 tisoč Slovencev.

“V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da smo na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani obravnavali zadeve storjene v vojnem in povojnem času, vendar pa v vašem vprašanju navedene zadeve, po pregledu vpisnikov Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ne beležimo. Ker pa iz vašega vprašanja izhajajo razlogi za sum, da bi lahko bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bomo vaše vprašanje šteli kot naznanilo suma storitve kaznivega dejanja in bo dano v preučitev pristojnemu državnemu tožilcu, ” smo dobili ekskluzivni odgovor Katarine Bergant, višja državna tožilka in vodja okrožnega tožilstva v Ljubljani. Ali se bo moral najnovejši junak partizanske levice zagovarjati na sodišču zaradi svojih vojnih hudodelskih dejanj?

Spomnimo, v preteklih dneh smo poročali o tako imenovani samoprijavi glede vojnih hudodelstev, ki jih je povojnem času storil Franc Sever Franta, sedaj tudi filmski junak prve slovenske partizanske epopeje v samostojni Sloveniji Preboj. Sam preboj pa je Franta delal tudi po vojni, saj si je po zaslugi bojev v NOB hitro spenjal po družbeni lestvici vse do direktorja Adrie, ko ga je odnesla tragična nesreča na Korziki. Najbolj sporno v svoji izpovedi se je nanašal del, kjer kje eksplicitno zapisal, da je smrtno kazen čakala tudi tiste s manjšimi prekrški in posameznike, kateri so poznali svoje določene sorodnike. ” “Še to moram povedati, da so sezname podpisali trije preiskovalci, kar pomeni, da so bili ljudje zaslišani in da so na ta seznam prišli samo tisti, ki so zakrivili tak ali drugačen prekršek, verjetno pa tudi tisti, ki so bili osumljeni aktivne udeležbe pri kolaboraciji zaradi bližnjih sorodnikov, ki so se med vojno bojevali proti partizanom“, je svojo resnico zapisal o grozodejstvih zapisal Franta.

Ali se bo Franta zagovarjal ali pa izvlekel kot mnogo komunističnih zločincev pred njim?
V dosedanji slovenski samostojnosti se je do sedaj zaradi svojih vojnih hudodelstev zagovarjal le Mitja Ribičič, katere pa so bili kasneje opuščeni z njegovo smrtjo v letu 2012. Kljub temu, da so se razkrili grozodejstva, ki so se dogajale po koncu druge svetovne vojne, do sedaj v Sloveniji zaradi vojnih hudodelstev ni bil obsojen še nihče. Kazen za vojno hudodelstvo je po kazenskem zakoniku 15 let zapora. Kljub njegovi starosti zločini nikoli ne zastarajo, zato bo zanimivo spremljati postopke tožilstva in vlaganje bodoče obtožnice proti Franti. Ali bo tožilstvo enkrat za spremembo svobodno odločalo ali pa zopet padlo pod vpliv levičarskih demagoških organizacij tipa Združenje borcev za NOB in aktualne oblasti ter zadevo pospravilo v predal za nedoločen čas, kot se je zgodilo za marsikatero zadevo v preteklosti.

Samo Samec/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine