25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

To jesen naj bo vaš dom topel s peleti, okolju in denarnici prijaznim načinom ogrevanja

Čeprav zunaj še krepko diši po poletju, je jesen tik za vogalom, zato ni nikoli prezgodaj za načrtovanje kurilne sezone – še posebej take, ki vas ne bo udarila po žepu. Lesni peleti so ekonomičen in okolju prijazen način ogrevanja, ki bo poskrbel, da bodo vaše družinske finance ostale v zelenem, vi pa dlje uživali v trdo prisluženih počitnicah.

Ekonomičnost in prijaznost do okolja

Uporaba lesnih peletov za ogrevanje doma prinaša številne prednosti, med katerimi sta na prvem mestu zagotovo njihova ekonomičnost in prijaznost do okolja.

Začetki proizvodnje peletov segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko se je zaradi svetovne naftne krize pojavila potreba po energentu, ki bi omogočal samooskrbo in posledično energetsko neodvisnost. Rešitev so države poiskale v lesni biomasi, energentu iz lokalnih surovin. Ta se je izkazal za učinkovitega – omogoča namreč  znaten prihranek pri stroških za ogrevanje naših bivalnih prostorov – hkrati pa še cenovno ugodnega in ekološkega. Ogrevanje na lesno biomaso, tudi na pelete, je namreč CO2 nevtralno, kar pomeni, da med izgorevanjem v ozračje ne izloča ogljikovega dioksida in tako preprečuje nastajanje tople grede.

V Sloveniji, pa tudi Avstriji, ki prav tako velja za državo, bogato z gozdovi, se je tako pričela gradnja tovarn in predelovalnih obratov za izdelavo lesnih peletov, uporabljale pa so se predvsem lokalne surovine.

Izdelava in kakovost peletov

Kako torej nastanejo peleti?

Lesni peleti nastanejo s stiskanjem odpadnega lesa, največkrat suhe žagovine, opilkov in lesnega prahu, ki nastaja ob predelavi lesa v različnih lesnih obratih. Uporabljajo pa se lahko tudi veje, lubje in drugi odpadni kosi lesa, ki niso primerni za predelavo. 

Kakovostno izdelane pelete boste prepoznali po nizki vsebnosti vode, ki naj ne presega 10 %, majhnem deležu pepela in po njihovi mehanski obstojnosti. Slabše pelete boste od dobrih tako že na prvi pogled ločili po velikem deležu drobnih delcev in prahu v vreči. V pomoč vam bodo tudi certifikati za kakovost peletov, kot je EnPlus – ta najboljše pelete uvršča v kategorijo A1, kar pomeni, da so najvišje kakovosti in primerni tudi za najbolj zahtevne ogrevalne sisteme.

Petrolove lesne pelete Petrolete, izdelane iz 100 % slovenskega lesa iglavcev – suhega odpadnega lesa, žagovine in lesnih oblancev, brez dodanih primesi – tako odlikuje nizka vsebnost pepela in vode, podobno kot lesne pelete Forest, izdelane iz smrekovega in bukovega lesa. Tudi peleti Forest Premium se ponašajo z izredno nizko vsebnostjo vode, saj so narejeni iz 100 % smrekovega lesa, kar jih uvršča med visokokakovostne pelete razreda A1, ki dosegajo kurilno vrednost do 17,1 MJ/kg, za odlično razmerje med kakovostjo in ceno.

Teste kakovosti peletov vsako leto opravlja in javno objavi tudi Zveza potrošnikov Slovenije. 

Kaj pa cena?

Pri peletih, tako kot pri vsem, drži, da je kvaliteta še kako pomembna. Največ učinka za ceno boste tako dosegli z uporabo peletov kakovostnega razreda A1. Njihova cena je v primerjavi s fosilnimi gorivi precej ugodna, pa tudi ogrevanje na biomaso se pri nas izplača, saj lahko v primerjavi z drugimi energenti z uporabo peletov pri stroških ogrevanja prihranite od 30 do celo 60 %.

Prihranek pri ogrevanju s peleti bo tako dolgoročno zagotovo opravičil začetni strošek nakupa sodobne peči na pelete.

Še bolj, ker so v okviru spodbujanja okolju prijaznih načinov ogrevanja Slovencem na voljo tudi številne možnosti za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada v obliki  kreditov in subvencij, ki vam še bolj olajšajo odločitev za tovrstno investicijo in še olepšajo prehod iz poletja v jesen.

PROMOCIJSKI ČLANEK

Zadnje novice

Sorodne vsebine