15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

To je županja, ki je obglavila gasilce, čaka napad tudi druge poklicne gasilce po državi?

Zmagovalci lanskih lokalnih volitev vlečejo poteze prvega leta mandata in mnoge so lokalne skupnosti šokirale. Medtem ko stara prijatelja, ljubljanski in mariborski župan Zoran Janković in Aleksander (Saša) Arsenović držita življenje krajanom, je trboveljska županja Jasna Gabrič s svojo listo po pripovedovanju naših virov “obglavila gasilce.”

Gasilci so na nesprejemljvo ravnanje županje opozorili že 18. aprila, ko so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so nasprotovali načtom Gabričeve po ukinitvi poklicne gasilske enote, ki jo je napovedala za 1. januar 2020.  Predsednik sindikata Gasilskega zavoda Trbovlje Andrej Sajovic je takrat dejal, da namerava Gabričeva ukiniti poklicno gasilsko enoto, ki je bila ustanovljena leta 1994, in ustanoviti prostovoljno gasilsko enoto s poklicnim jedrom, v kateri bi zaposlili 10 poklicnih gasilcev. David Švarc, sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, je opisal načrt županje prostovoljna gasilska enota delovala v dveh izmenah, in sicer od 6. do 22. ure. V nočnem času in ob vikendih ter praznikih bi bili dežurni prostovoljni gasilci, poklicni pa v pripravljenosti na domu. To bi po njegovih besedah pomenilo poseg v prosti čas in družinsko življenje poklicnih gasilcev. Trenutno poklicni gasilci delajo 24 ur vsak dan v tednu, ponoči pa je ob poklicnem gasilcu dežuren tudi prostovoljni gasilec. Po Švarčevi oceni bi takšen način dela na več minut zagotovo podaljšal izvozni čas gasilcev. Zdaj znaša eno minuto. Gabričeva na gasilcih varčuje že dalj časa, trboveljska občina je leta 2015 gasilcem iz proračuna namenila 783.000 evrov, lani pa le še 618.000 evrov. 

Gsilci so se uprli že v začetku meseca

Gabričevi so v začetku aprila poslali dopis, v katerem so zapisali, da so proti nižji kakovosti požarne varnosti v občini, v njem pa izrazili pričakovanje, da bo župana dojela, da so njene poteze škodljive in da bo od njih odstopila. Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek pa je celo ocenil, da je napad Gabričeve na trboveljske poklicne gasilce tudi napad na vse poklicne gasilce v Sloveniji. Če bo prišlo do ukinitve trboveljske poklicne gasilske enote, potem bo po Ogrizkovih besedah prenehala veljati koncesija za tehnično reševanje v prometnih nesrečah, ki jo enota ima za celotno Zasavje. Zato bo treba iskati nove poti za pridobitev nove koncesije, kar bo pa nekaj stalo, je dejal.

Glasovalni stroj zmlel vse argumente

A Gabričeva očitno ni dojela dopisa gasilcev. V torek je na občinske svetnike na seji mesntega sveta pričakalo gradivo z razširitvijo dnevnega reda seje s točko o ukinitvi Javnega zavoda Gasilski zavod Trbovlje. Pod predlog za razširitev je bil podpisan Tomaž Trotovšek v imenu svetniške skupine Liste Jasne Gabrič za Trbovlje. V obrazložitvi je predlagatelj navedel, da je predlog ukinitev Javnega gasilskega zavoda Trbovlje in vzpostavitev prostovoljne gasilske enote s poklicnim jedrom.

Kljub več kot dvema urama razprave. je argument moči premagal moč argumenta in svetniki Liste županje Jasne Gabrič so s 14 glasovi za ukinitev preglasovali opozarjanja svetnikov iz opozicijskih opozicije SDS, DeSUS, Levice in svetnika liste Jožeta Pustoslemška, ki so opozarjali, da gre za preuranjeno potezo s strani županje, da županja nikoli prej ni opozarjala na veliko število nadur, ki naj bi bile največji problem in povod za ukinitev zavoda, ter  da naj poskušajo nesoglasja v dobrobit občank in občanov raje rešiti za zaprtimi vrati. Svetniki stranke SD pa so se glasovanja vzdržal.

Iz svetniške skupine SDS so po seji sporočili: “Žal je v občini Trbovlje tudi tokrat glasovalni stroj naredil svoje, mi pa samo upamo, da ne pride do kakšnih hujših nesreč, ko se bodo »krivci« za ukinitev Javnega zavoda Gasilski zavod Trbovlje zavedali svojih dejanj, a žal prepozno. Do takrat pa kličemo NA POMOČ!”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine