15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Tina Heferle na slavnostni seji DZ pozvala k zasledovanju enotnosti, spoštovanja, strpnosti in demokratičnosti – kaj pa njeni strankarski tovariši?

Podpredsednica DZ Tina Heferle je v govoru na slavnostni seji DZ pred državnim praznikom pozvala k zasledovanju vrednot, kot so enotnost, spoštovanje, strpnost in demokratičnost. Danes tudi ni več pomembno, kdo je pred 30 leti kaj rekel in česar ni izrekel, ampak “predvsem to, da smo zmogli, da smo se odločili in da smo bili enotni”, je dejala.

 

Kot je na slavnostni seji DZ pred dnevom samostojnosti in enotnosti dejala Heferletova, danes vemo, da je bilo jesensko obdobje v letu 1990 izjemno pomembno ter izjemno napeto, pri tem je “bilo ključno, da so takratni slovenski politiki premogli zadostno mero potrpežljivosti”.

Za uspeh tako velikega projekta, kot je bila osamosvojitev, je bilo po njenih besedah nujno potrebno enotno in usklajeno delovanje vseh – tako koalicije kot opozicije – ki pa ga je bilo mogoče doseči samo z medsebojnim spoštovanjem. “Da vam je oziroma nam je uspelo takrat, leta 1990, preseči vse medsebojne razlike, poenotiti stališča in strniti vrste, je med drugim zaslužna naša slovenska zavest, da ko gre za vse nas, znamo in zmoremo stopiti skupaj,” je dejala poslanka LMŠ.

Tako se po njenih besedah danes ne bi smeli več obremenjevati, kdo je najbolj zaslužen, kdo je dal “tisti najboljši predlog”, kdo je “tistega večera” kaj rekel ali česa ni izrekel. “Za vse nas bi moralo biti pomembno predvsem to, da smo zmogli, da smo se odločili in da smo bili enotni. To je tisto, kar v resnici šteje,” je dodala.

Poleg tega po njenih besedah “oziranje nazaj, namesto da bi gledali naprej, stari očitki namesto novih predlogov, vse to našo mlado državo hromi”.

Kot pred 30 leti bi morali po mnenju Heferletove danes zasledovati temeljne vrednote, ki so nas vodile na poti v samostojnost. “Kot demokratična država si namreč ne smemo dovoliti, da bomo postali strpni do nestrpnosti in da bi nižali pravne standarde, ki so temelj naše države. To dolgujemo vsem nam in tistim, ki so na plebiscitu pogumno obkrožili besedo ‘da’,” je dejala.

Danes bi moralo biti vsem tudi najpomembnejše, da bi ljudje čutili zaupanje. “Vedno in vsakič bi morali v ospredje postavljati interese naše države, predvsem pa skrb za naše državljanke in državljane. Da bomo vsi skupaj živeli z občutkom zaupanja v jutrišnji dan, da si bomo upali svobodno zreti v prihodnost in da bomo imeli pogum izražati svoja stališča in mnenja, četudi bodo ta različna in drugačna, si moramo prizadevati prav si, ki kakor koli sodelujemo pri vodenju naše države,” je pozvala. Pri tem pa naj po njenih besedah “namesto osebnih interesov, četudi se komu zdijo še tako upravičljivi, spregovorijo nacionalni”.

Na koncu se je ozrla še v prihodnost. “Ne dopuščajmo več, da bi nas zgodovina, ki nas je v resnici v danem trenutku združila bolj trdno kot kadar koli poprej, kar naprej razdvajala in delila na eno ali drugo stran. Bodimo ponosni, bodimo zavedni, bodimo odgovorni in bodimo zgled našim najmlajšim. Oni so tisti, na plečih katerih bo v prihodnosti naša mala Slovenija, in oni so tisti, ki bodo lahko našo malo Slovenijo v svetu naredili veliko,” je pozvala.

Slavnostne seje so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik DZ Igor Zorčič. Med gosti sta bila tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Zorčič je ob začetku seje dejal, da je pred tremi desetletji v tej dvorani potekal edinstveni zgodovinski dogodek slovesne razglasitve plebiscitarnega rezultata. Zasluge za takšen plebiscitarni izid, pa je po njegovem mnenju moč pripisati tudi sposobnosti usklajenega delovanja politike. “Takratna enotnost danes ostaja naš najvišji politični ideal,” je še dejal.

Pred slavnostno sejo je Zorčič sicer v družbi predsednika društva poslancev 90 Marjana Podobnika in generalne sekretarke DZ Uršule Zore Tavčar v uporabo predal novo pridobitev DZ. Gre za interaktivni zaslon ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Na njem so predstavljeni vsi delegatke in delegati nekdanje skupščine ter pozneje poslanke in poslanci, ideja za takšno predstavitev pa je nastala v Društvu poslancev 90, je v krajšem nagovoru pojasnil Zorčič. Podobnik pa se je DZ v imenu društva zahvalil za to gesto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine