11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Tajkun Stojan Petrič želi Karavanke za “vsako ceno” saj se je dobiček njegovega Kolektorja lani skoraj prepolovil

Kot kaže je zaradi svoje nekonkurenčnosti ob zaostrenih pogojih na trgu tajkun Stojan Petrič pod vse večjim pritiskom, njegov koncern Kolektor je namreč v lanskem letu kljub 15 odstotkov višjim prihodkom zabeležil kar 45 odstoten upad dobička iz poslovanja, ki je znašal 20,68 milijonov evrov. Visoko rast so kljub temu zabeležili v gradbenem delu koncerna, Petrič med drugim v Ljubljani pod vodstvom Zorana Jankovića brez težav izvaja projekt za projektom, medtem ko se neprijateljski vlagatelji v nepremičnine soočajo s številnimi težavami, prav tako pa Petrič očitno iz krempljev ne namerava spustiti projekta druge cevi predora Karavanke. Oktobra so namreč ponovno vložili pritožbo na postopek izbire izvajalca, saj je turški Cengiz Insaat ponovno oddal najnižjo ponudbo.

Kot kaže, so se nad razvpitega tajkuna Stojana Petriča, ustanovnega člana Foruma 21 Milana Kučana, zgrnili temni oblaki. Dobiček iz poslovanja njegovega koncerna Kolektor se je namreč skoraj prepolovil in je lansko leto znašal 20,68 milijona evrov, kar je 45 odstotkov manj kot leto pred tem. Koncern, ki združuje hobotnico kar 48 povezanih družb s pretežno industrijskega področja in tudi gradbeništva in ki mastno bogati na račun razpisov države, je upad dobička zabeležil kljub višjim prihodkom. Ti so lani znašali dobrih 798 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, kar je 15 odstotkov več kot predlani. Za načrtovanimi rezultati je najbolj zaostala divizija komponent in sistemov, kjer so se med drugim poznali padec prodaje in nižje cene izdelkov komutatorskega programa. Proizvodnja komutatorjev, pomembnih komponent za avtomobilsko industrijo, predstavlja osnovno dejavnost skupine. Kolektor pričakuje, da bodo razmere zahtevne tudi letos. Bistvenega napredka v uspešnosti poslovanja letos in prihodnje leto tako ne pričakujejo.

Petrič si bo žepe nabasal z nepremičninskimi projekti v Jankovićevi Ljubljani
Kot je še poročala Slovenska tiskovna agencija, pa je koncern visoko rast zabeležil v svojem gradbenem delu. Medtem, ko so zaradi pomanjkanja ponudbe nepremičnin, ki je rezultat omejitev pri gradnji, v Ljubljani pod vodstvom šerifa Zorana Jankovića cene tako visoke, da si povprečen Slovenec tam stanovanja ne more več privoščiti, gradnja v tem mestu, tako kot za ostale Jankovićeve prijatelje, ni problem niti za Petriča. Kot so poročale Finance, Petrič namreč načrtuje kar nekaj nepremičninskih projektov v tem mestu. Družba K. Tivoli, ki je v 49-odstotni lasti Kolektor Kolinga bo s projektnim podjetjem K. Okno zgradila sto stanovanj v Kosezah, gradili pa bodo tudi elitni blok z 81 stanovanji na Masarykovi. Družba K. Tivoli je sicer že zgradila objekt Bellevue Tivoli na lokaciji Slovenijavino. Janković je sicer redno deležen reklame v Kolektorjevem tovarniškem glasilu Delo.

Karavank Petrič ne namerava spustiti iz svojih krempljev
Veliko več živcev kot projekti v Jankovićevi Ljubljani pa je Petriču požrl projekt druge cevi predora Karavanke, kjer zaradi svoje konkurenčnosti kar ne more in ne more do sto milijonskega posla, s tem, ko vlaga pritožbo za pritožbo pa ima državljane za talce, ki čakamo v gnečah, medtem ko so na avstrijski strani gradbena dela že v polnem teku. Tudi na naši strani bi se morala gradnja druge cevi pričeti že sredi prejšnjega leta, a v začetku oktobra je Petričev Kolektor CPG z Gorenjsko gradbeno družbo ponovno vložil pritožbo na postopek izbire izvajalca za gradnjo, potem ko je turški Cengiz Insaat ponovno oddal najnižjo ponudbo.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine