10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Svet pacientov UKC Ljubljana podpira načrt za ureditev zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami

S programom zdravljena otrok s srčnimi boleznimi na oddelku za otroško kirurgijo kirurške klinike in v službi za kardiologijo pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je v četrtek seznanil tudi svet pacientov UKC Ljubljana. Prizadevanja stroke in vodstva UKC za ureditev razmer na omenjenih oddelkih podpira v celoti.

Kot so danes sporočili z UKC Ljubljana, člani sveta ocenjujejo, da je “predstavljeni načrt v skladu s cilji zagotoviti strokovno in varno obravnavo otrok ter vzpostaviti aktivni dialog med starši in zdravniki”.

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je v četrtek po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedal, da je UKC Ljubljana podpisal pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti s Hrvaške, dva sta tudi kardiologa. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec.

Poleg tega so v dogovorih za sodelovanje še z dvema zdravnikoma iz drugih slovenskih zavodov, v torek prihajata na pogovore o sodelovanju še dva kardiologa iz tujine, je Šabeder še povedal v četrtek. Danes pa je članom odbora DZ za zdravstvo pojasnil, da je prihod tujih strokovnjakov, ki bodo pomagali pri premostitvi trenutnih kadrovskih težav, ki so nastale z nedavno odpovedjo treh slovenskih otroških kardiologov, le kratkoročna rešitev in ni optimalna. Dolgoročno pa bo treba celoten oddelek graditi na novo z lastnimi strokovnjaki.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je sicer pretekli teden zagotovila, da je ustanavljanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni tako daleč, da bo zagotovo začel delovati najpozneje do 1. julija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine