31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

SV že leta 2016 dobila začasna pooblastila za varovanje meje na podlagi 37.a člena! Zdaj opozicja nasprotuje istemu ukrepu, ki so ga pred 4 leti sami podprli!

Opozicijske stranke SD, LMŠ, SAB in Levice ne želijo aktivacije 37a.člena Zakona o obrambi, s katerimi bi vojska dobila polna pooblastila na varovanju južne meje s Hrvaško. Avstrija ima na svojih mejah 300o vojakov, pa noben politična stranka v Avstriji ne dela problema. “Slovenski vojaki, katerih življenjsko poslanstvo je obramba meja Republike Slovenije, sedaj lahko samo kot turisti nemo opazujejo ilegalne migrante, kako nezakonito vdirajo na ozemlje Slovenije, niti zaustaviti jih ne smejo,” pojasnjuje vzroke za aktivacijo 37. a člena poslanec SDS Branko Grims.

“Državnik je tisti politik, ki je v dejanjih sposoben svoje politične in osebne interese podrediti skupnim ciljem v korist vseh državljanov. Upanje vliva dejstvo, da so aktivacijo 37.a člena, poleg odgovornih ljudi vlade, odločno podprli tudi Predsednik države Borut Pahor, predsednika Državnega zbora in Državnega sveta, obe združenji županov slovenskih občin, vrhovni državni tožilec in številni najuglednejši ustavni pravniki. Varnost je ena in nedeljiva in zato je res skrajni čas za izglasovanje pooblastil slovenski vojski, da brani našo mejo in zaščiti vse, ki tu živimo,” je o nujni aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi dejal poslanec SDS Branko Grims.

Slovenska vojska je namenjena temu, da varuje svojo državo. Več tisočev ilegalnih migrantov, ki vdira preko slovenske meje, zagotovo ogroža tako zdravje kot tudi dobrobit slovenskih državljanov. Aktivacijo 37.a člena so podprli tudi najvišji predstavniki oblasti, od predsednika države Boruta Pahorja do predsednika Državnega sveta Alojz Kovšca. Med drugim sta pravne utemeljitve zapisala bivši ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič in ustavni pravnik Andraž Teršek. Velik podpornik aktivacije člena je tudi kardiolog dr. Blaž Mrevlje, ki je med prvimi opozarjal o nevarnosti virusa covid-19.

Slovenski vojaki se počutijo ponižane, ker ne morejo pomagati in zaščititi svoje domovine

Po Grimsovih besedah se pripadniki SV čutijo ponižane, ker so v dani situaciji brez pooblastil za ukrepanje. “Iz pogovorov z vojaki, ki so “turistični opazovalci” v skupnih patrolah ob južni meji, dobro vem, kako ponižujoč je zanje položaj, ko jim ni dopuščeno zaščititi svojo domovino pred tujci, ki pred njihovimi očmi masovno vdirajo v Slovenijo. Še bolj žaljivo za slovenske vojake je podtikanje namer o “vojaškem udaru”, saj želijo samo braniti varnost vseh, ki tu živimo, in zaščititi svojo domovino Slovenijo – ker jo imajo radi.”

Pozivi javnosti za krepitev varnostih pooblastil na južni meji za Slovensko vojsko poteka že dlje časa. K temu so pozivali tako prebivalci ob meji, kot tudi sami župani obmejnih občin. Na zdravstvene nevšečnosti z migranti je v preteklosti v Ilirski Bistrici slovenski javnosti opozoril župan iz SD Emil Rojc. Zato je v današnjih časih poziv k aktivaciji 37a. člena toliko bolj pomemben. “Avstrija je včeraj prenehala sprejemati azilante, enako Madžarska že pred več tedni. Italija se sooča z najhujšo epidemijo SARS-CoV-2 v Evropi in vsako gibanje tam je omejeno. Slovenija je torej včeraj dokončno postala migrantski žep,” je povedal Grims.

Slovenski vojaki branijo meje Kosova, svojih lastnih ne smejo

Grims si ne predstavlja črnega scenarija, ko se v Sloveniji vsi odgovorni trudijo, da bi zajezili širjenje virusa covid-19, na južni meji pa bi v našo državo hotelo vdreti na tisoče ilegalnih migrantov, ki se nahajajo sedaj v Bosni in Hercegovini. “Hkratna invazija islamistov (ki jih mnogi še vedno zavajajoče imenujejo “begunci”) in pandemija SARS-CoV-2 postavljata pred slovensko Policijo nemogočo nalogo obvladovanja vseh teh varnostnih nalog hkrati. Premalo jih je in preobremenjeni so. Vojska je v resnici že na meji, a je brez pooblastil, da jo dejansko brani. Situacija je bolj absurdna, kot si lahko predstavljate. V tem trenutku slovenski vojaki lahko branijo meje Kosova, ne smejo pa braniti meje Slovenije.”

Radikalni del slovenskega političnega in medijskega telesa straši slovenske državljane, da bi se s podelitvijo pooblastil vojski, da lahko dejansko varuje mejo, zgodila diktatura. Morda kar državni udar? Zgodila se ni leta 2016, zgoditi se ne more v letu 2020. Kdor je prebral 37. a člen Zakona o obrambi, mu je jasno, da opozicija preganja svoje lastne fantazme.

Očitke da si želi Janševa vlada vpeljati vojaško diktaturo, ostro zavrača tudi Grims. “Predlagana aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi se nanaša samo na pooblastila za obrambo slovenske meje pred nezakonitim vdorom tujcev in na prav nič drugega! Leta 2016 je vojska za tri mesece ta pooblastila že imela, kar “pomisleke” razgalja kot podlo demagogijo.”

“Ker gre izključno za možnost ukrepanja slovenskih vojakov neposredno ob naši meji, in še to samo proti tistim tujcem, ki kršijo slovenski pravni red, je očitno, da so floskule o “vojaški diktaturi” grobo zavajanje javnosti in čisto sprenevedanje,” nam o bajkah nekateri levih politikov in medijev o uvedbi diktature odgovarja pove Grims.

Poslanec največje vladne stranke med drugim opozarja na primer iz Združenih držav Amerike, kjer sta zaradi zdravstvene krize virusa covid-19 skupaj stopila najhujša politična nasprotnika, ameriški predsednik Donald Trump in predsednica Kongresa, Nancy Pelosi. Med njima je še nekaj tednov nazaj potekala besedna vojna, sedaj pa složno sodelujeta v zajezitvi epidemije koronavirusa.

“Leta 2016 je bila podelitev pooblastil vojski možna, ker smo kot takratna opozicija ravnali državniško in odgovorno v korist državljanov ter glasovali za aktivacijo. Iskreno upam, da bo tudi tokrat prevladal razum in odgovornost do državljanov! Da bo sedanje neargumentirano (Gorenjski kmetje bi rekli kar pobalinsko…) trmoglavljenje proti pooblastilom vojske zamenjala državniška odgovornost,” je povedal Grims.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine