27.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Študenti z inovativnostjo do živilskih izdelkov

Piše: P. T.

Letos je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki je del Gospodarske zbornice Slovenije, organizirala že 13. tekmovanje Ecotrophelia Slovenija. Pet študentskih ekip se je preizkusilo v razvoju novih živilskih izdelkov in pridobilo znanja ki segajo mnogo dlje od njihove študijske smeri in so obenem na bodoči profesionalni poti še kako pomembna. Strokovna ocenjevalna komisija pa je izbrala le eno zmagovalno ekipo. 

Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje, na katerem študentske ekipe razvijejo in predstavijo inovativne živilske izdelke, ki morajo biti eko-inovacija v vsaj eni dimenziji razvoja. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in GZS tako študente že od leta 2008 spodbujata, da razmišljajo širše ter že pri razvoju upoštevajo trajnostni vidik, ki je v današnjem času ključnega pomena. Tekmovanje zajema področje inovacij v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov, letošnje 13. izvedbe pa se je udeležilo kar 20 študentov iz različnih fakultet in višjih strokovnih šol, ki so tvorili 5 ekip.

Ekipe za izdelek so pripravile pojasnjevalno-tehnični dosje, v katerem so zajele tehnološki, marketinški in ekonomski vidik proizvodnje ter prodaje izdelka. Dosjeje je ocenila strokovna ocenjevalna komisija, na dan tekmovanja pa je vsaka ekipa še predstavila živilsko inovacijo, ki jo je razvila. Sledila je tudi degustacija izdelka. Študenti so tako z novo izkušnjo tekom tekmovanja obogatili in nadgradili znanja onkraj svojih študijskih smeri.

foto: posnetek zaslona

Nastalo je pet inovacij slovenskih študentov: Chicory time (cikorijin napitek v prahu v več okusih), Karmelina (karamelni namaz v štirih okusih), Sprinklovenia (posip v štirih okusih), Veggie Bombs (pečene zelenjavne kroglice v treh okusih) in zmagovalna PINJA (pinjenec s podloženim sadjem, ki ga dopolnjujejo hrustljavi muesliji).

Strokovno ocenjevalno komisijo je sestavljalo pet strokovnjakov s področja živilstva in podjetništva: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP) v vlogi predsednice komisije, Tjaša Dobnik (Javna agencija SPIRIT Slovenija), dr. Sebastjan Filip (Pekarna Pečjak d.o.o.), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.) ter mag. Mateja Mešl (Inštitut za celulozo in papir).

Zmagovalna ekipa izdelka PINJA je bila razglašena na družbenih omrežjih GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Sestavljale so jo Monika Kočar, Kristina Matič, Ana Mihelič, Alenka Sinjur in Urška Šetina pod mentorstvom izr. prof. dr. Aleša Kuharja.

»Mladi inovatorji so vedno znova vir navdiha, to so dokazali tudi naši letošnji Ecotrophelijevci. Navdušenje članov je nad vsemi petimi proizvodi, je pa dejstvo, da so vsi vidiki združeni lahko v najboljši obliki in v pravem ravnotežju samo pri enemu – in ta bo razglašen za letošnjega zmagovalca. Slednjemu želimo srečo na evropskem tekmovanju,« je po tekmovanju povedala dr. Tatjana Zagorc, predsednica nacionalne ocenjevalne komisije Ecotrophelia Slovenija 2021. Zmagovalna ekipa  se bo namreč s svojim izdelkom PINJApredstavila na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo potekalo 10. in 11. oktobra 2021, predvidoma v Kölnu na prizorišču mednarodnega živilskega sejma ANUGA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine