6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Strašljive zdravstvene posledice pri ljudeh, ki so preboleli novi koronavirus! Ljudje, za božjo voljo, ostanite doma!

Prve študije o novem koronavirusu sars-cov-2 in o posledicah, ki jih pusti na ljudeh, že čahko preberemo. Nekaj znanstvenih študij je povzel britanski časnik The Independent, ki piše, da lahko virus, po študiji v The Lancet, v telesu okuženega vzdrži tudi di 37 dni, zato bi bili pacienti lahko kužni še po preteku 14 dnevne kantene.

Poleg tega so tu zapisi o dvakrat obolelih: zdravniki v provinci Guangdong so namreč ugotovili, da je približno 14 odstotkov vseh ozdravljenih čez nekaj časa znova pozitivnih na virus. To so potrdili tudi Japonci, ki so v začetku februarja drugič testirali pacientko iz Osake. Vendar ti primeri ne potrjujejo, da se lahko okužimo dvakrat, saj ovstaja tudi možnost, da se virus po prvih bolezenskih znakih umiri in skrije in šele nato napade pljuča. KAr je nemara mogoče razložili tudi s človeško napako – pri testiranju ali pri odpustu iz bolnišnice.

Kakšne so posledice virusa pri ozdravljenih?

Zdravstvene oblasti v Hong Kongu so preučile prvi val ozdravljenih pacientov. To je bilo za 74 ljudi, ki so že bili odpuščeni iz bolnišnice. NAjveč jih je imelo težave z dihanjem in pojemanju sape. Zdravniki so ugotovili, da je pri nekaterih še vedno poškodovanega do 30 odstotkov pljučnega tkiva. Zaenkrat še ni jasno, ali gre za trajne poškodbe, ki bi pacientom v prihodnosti lahko povzročale preglavice v obliki pljučnic, ali pa bodo pacienti lahko svojo pljučno kapaciteto rehabilitirali, še poroča svet24.

Zadnje novice

Sorodne vsebine