0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Stranke so vsebinsko že usklajene. V poslanski skupini SDS predlagajo Janeza Janšo za mandatarja za sestavo vlade

Predsedniku republike Borutu Pahorju je vodja poslanska skupine SDS Danijel Krivec posredoval njihov predlog za imenovanje prvaka SDS Janeza Janše za mandatarja. Prav tako mu je predstavil dosedanji potek dogovorov za oblikovanje nove vlade in ob enem izpostavil, da je Pahorjeva odločitev glede predloga stvar njegove presoje, saj so stranke vsebinsko že usklajene. 

 

Po pogovorih je Krivec dejal, da sta s predsednikom na drugem krogu posvetovanj o možnosti sestave nove vlade izmenjala poglede na sedanjo situacijo. Prenesel mu je njihov predlog za imenovanje prvaka stranke SDS Janeza Janše za mandatarja. Potencialne vladne partnerke SDS, SMC, NSi in DeSUS so se po besedah Krivca vsebinsko uskladile, na organih strank pa je sprejemanje dokončnih odločitev.

Obveščanje bo pravočasno
Krivec poudarja, da SDS zagotavlja 26 poslanskih glasov za imenovanje te vlade in za mandatarja. Od organov drugih strank pa je odvisno, koliko glasov drugih strank imajo zagotovljenih. Ni potrdil neuradnih informacij, da so predsedniki potencialnih partneric v ponedeljek že parafirali osnutek koalicijske pogodbe. Po njegovih besedah bo prišlo do pravočasnega obveščanja, so pa zadeve programsko usklajene, kar pa je predstavljalo predpogoj za nadaljevanje postopkov na organih strank.

Foto: STA

Organi vseh potencialnih partneric se bodo sestali predvidoma danes. Predsednik Pahor pa nadaljuje pogovor z vodji poslanskih skupin SMC, NSi in DeSUS. V primeru, če bodo ti izrekli podporo Janši, kot kandidatu za predsednika vlade, je pričakovati, da se bo Pahor z njimi uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo Državnemu zboru RS obvestil, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine