13.5 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Sramota! Novinar RTV Slovenije Matej Šurc, sicer javni uslužbenec, zmerja svoje poslušalce in volivce desnice z zlom in klerofašisti ter jih v pismih pozdravlja s »Smrt fašizmu, svoboda narodu«!

Ko je v tedenski oddaji zunanjepolitičnega uredništva Radia Slovenija Labirinti sveta novinar Matej Šurc na koncu govoril o vzponu populizma v Evropi (Poljska, Italija, Madžarska), si je privoščil hudo manipulacijo, ki je prizadela slovenske volivce desnice.

Dejal je, če levičarji ne bodo sestavili vlade, bo Slovenija dobila nagnusno koalicijo sovraštva in zatohlega klerofašizma. Volivci desnice so torej za javni radio, ki ga plačujemo vsi, tudi desničarji, klerofašisti.

Na to je v pismu opozorila Solkančanka Iva Pavlin Žurman, češ da gre za sovražno propagando. »Kot zaprisežena demokratka, borka za človekove pravice, ki nisem članica nobene stranke, niti nisem predstavnica nobene verske skupnosti, sem pa aktivna državljanka, ki mi ni vseeno, v kakšni državi bodo živeli moji otroci in vnuki, protestiram proti stigmatizaciji drugačnega mnenja. (…) Komentator na spletu je opozoril na vašo oddajo Labirinti sveta z dne 10. 8 2018 in, saj ni res, pa je, novinar me je v svojem komentarju (posredno – posploševanje) označil za nevarno KLEROFAŠISTKO – to smo tisti, ki smo volili stranko SDS ?!!« je zapisala v protestu, ki ga je naslovila na generalnega direktorja RTV Slovenije Igorja Kadunca in na varuhinjo pravic poslušalcev in gledalcev Ilinko Todorovski. Dodala je, da so bili njeni starši (Primorci) borci proti fašizmu in nacizmu, mama je bila zaročena s Pinom Tomažičem (žrtev 2. tržaškega procesa), bila je nosilka partizanske spomenice!

Ni trajalo dolgo, da se ji je oglasil Matej Šurc, češ da je počaščen, da se je v njegovi oddaji prepoznala (kot klerofašistka), glede staršev partizanov pa, da je očitno jabolko padlo daleč od drevesa. Ker gre za izredno nesramen in ponižujoč odgovor javnega uslužbenca običajni državljanki, ki je prisiljena plačevati RTV-prispevek, Šurčev odgovor objavljamo v celoti:

»Počaščen sem,  da ste se prepoznali v moji oddaji med omembo nevarnosti klerofašizma. To pomeni, da sem na pravi poti. Vaše pismo me utrjuje v prepričanju, da se je še naprej treba boriti proti zlu. Izražam spoštovanje do vaših staršev, partizanskih borcev. Na srečo se redko zgodi, da jabolko pade daleč od drevesa.

Smrt fašizmu, svoboda narodu!

Matej Šurc«

Tak odgovor bi si lahko privoščil novinar zasebnega medija, nikakor pa ne novinar javnega medija, ki mora zagotavljati enakomerno zastopanost vseh ideoloških stališč v Sloveniji, ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne. Si predstavljate, da bi kakšen novinar nacionalnega radia v pismu Tita Turnška pozdravil »Tako mi Bog pomagaj« in dodal kakšen citat iz pesmi »Moja domovina« Alojzija Mava. Tako pa je pozdrav »Smrt fašizmu, svoboda narodu«, pod katerim je po vojni umiralo na desettisoče civilistov (izključno zato, ker niso bili povšeči komunistični oblasti), očitno za Kadunca in Todorovsko povsem sprejemljiv in zaželen pozdrav poslušalcem in gledalcev z elektronske pošte javnega zavoda.

Iva Pavlin Žurman je napisala še eno pismo, češ da je zgrožena, ker jo je Matej Šurc, »izšolan novinar zaposlen v javnem zavodu, ki ga moram tudi sama financirati«, označil za zlo. »Verjamem, da njegovo nevarno pisanje ne bo ostalo neopaženo pri njegovih nadrejenih, pa tudi ostalih, ki predstavljate pomembne državne institucije, opravljate odgovorne javne funkcije in pri ostalih naslovnikih (publicistih in novinarjih, pravnikih …), ki imate večjo MOČ, kot jo imam sama in moji prijatelji, s katerimi sem sodelovala (sodelujem) v več javnih akcijah, in ki, kot kaže, nismo prava civilna družba vredna novinarske pozornosti,« je še zpisala.

Zanimivo je, da se ji je oglasil urednik portala Portal Plus in ji zapisal, naj mu več ne pošilja svojih pisem. »Za to prijazno gesto se vam v naprej zahvaljujem. Želim vam čim več miru in zdravja v življenju,« je dodal Steinbuch; kot politični analitik je sicer tudi reden gost na RTV Slovenija.

Kdor bi želel protestirati proti takemu zaničujočemu odnosu do dela volivcev, je tukaj nekaj elektronskih naslovov (objavljamo jih zato, ker gre za javni zavod, uslužbenci pa so javni uslužbenci, do katerih ima vsak poslušalec in gledalec pravico proti in izraziti svoje mnenje):

varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski: [email protected];

generalni direktor javnega zavoda RTV Slovenija Igor Kadunc:  [email protected];

urednik urednik Prvega programa Radia Slovenija Andrej Stopar: [email protected];

varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer; [email protected];

novinar Matej Šurc: [email protected].

Oddajo lahko poslušate TUKAJ (od 11. minute dalje).

Kdo je Matej Šurc in kakšno raven komunikacije uporablja kot javni uslužbenec do drugače mislečih, si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine