0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Spremembam referendumske zakonodaje se za zdaj nakazuje podpora, o njej bodo odločali jutri

Noveli zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki ureja ravnanje DZ v primeru ustavno nedopustnih referendumov, se za zdaj obeta podpora. Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa razen Levice noveli ne nasprotujejo. Podporo napovedujeta SAB in SNS, v SD večjih zadržkov nimajo, v LMŠ je nekaj pomislekov.

 

Na ministrstvu za javno upravo so danes za STA pojasnili, da imajo za predlog novele zanesljivo podporo koalicije. S predlogom pa so seznanili tudi vse opozicijske poslanske skupine, pri čemer so po navedbah ministrstva jasno nasprotovanje predlogu izrazili le v poslanski skupini Levica.

Kot je danes za STA pojasnil vodja te poslanske skupine Matej T. Vatovec, novele ne podpirajo, a se bodo še dogovorili, ali bodo pri glasovanju proti ali vzdržani. V Levici imajo s temi rešitvami težavo iz načelnega stališča, in sicer zaradi splošnega omejevanja referendumske pobude. Nasprotovali so tudi spremembi 90. člena ustave, v katerem je opredeljeno, kdaj referenduma ni dopustno razpisati.

Po ocenah Vatovca je trenutni razlog za spremembe referendumske zakonodaje želja vlade, da bi zakone uveljavljala čim hitreje, kar da je sporno iz dveh vidikov. Kot je pojasnil, lahko za vse te zakone predpostavijo retroaktivnost, prav tako pa po njegovem prepričanju referendum ni mehanizem za ugotavljanje ustavnosti ali strokovnih vprašanj, ampak izraz ljudstva, da se ne strinja s politično usmeritvijo.

Vladni predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi sicer ureja postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten. Ustava namreč določa, da referenduma med drugim ni mogoče razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.

Po obstoječih postopkih predsednik DZ pošlje predsedniku republike zakone v razglasitev osmi dan po sprejemu, razen v primeru, če sta v tem času vloženi zahteva za referendum ali za veto DS. Kot je v izjavi novinarjem danes pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič, spremembe omogočajo, da zakone, glede katerih referendum po ustavi ni dopusten, pošljejo v razglasitev takoj, ko oz. če bo državni svet sporočil državnemu zboru, da ne bo vložil veta. O takšnem sklepu bo DZ glasoval, pri čemer bo za potrditev glede na sedanji predlog potrebna navadna večina poslancev. V Uradnem listu bosta po Zorčičevih navedbah objavljena tako zakon kot sklep.

V LMŠ sicer predlagajo, da bi DZ o tem sklepu glasoval z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, je danes v izjavi pojasnila poslanka Tina Heferle. Ali bo to njihov pogoj za podporo noveli, se še niso odločili oz. se bodo o podpori odločili med razpravo.

Zorčič upa, da bodo glede novele dosegli potrebno večino in da se poslanci ne bodo prepirali okoli dlake v jajcu. V opoziciji sicer svarijo pred morebitnimi zlorabami te zakonodaje, ko bi v zakone, o katerih ne bi bil dopusten referendum, vlada vključila še kakšne sporne zadeve. Spomnili so na člene o policijskih pooblastilih v prvem paketu pomoči za blaženje posledic epidemije. Zorčič med drugim odgovarja, da če želi kdo zlorabiti institute, lahko to naredi ne glede na to, kaj piše v zakonu.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v današnji izjavi napovedal podporo noveli in poudaril, da gre za implementacijo določb, ki so jih v ustavo zapisali leta 2013. Seveda je bojazen, da bo prihajalo do zlorab teh določb, je dejal in spomnil na določbe policijskih pooblastil v interventnem zakonu. “Če želimo imeti dvosmerno sodelovanje med vlado in opozicijo, moramo biti pri predlogih iskreni in slediti temu, da rešujemo življenja in težave nasploh,” je opozoril.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa je danes spomnila, da se je prav SMC ostro odzvala glede člena o policijskih pooblastilih v interventnem zakonu. Tako bodo delovali tudi v prihodnje, je napovedala. V SMC so tudi na koalicijskem usklajevanju izpostavili željo, da se taki členi ne bi prikradli v tovrstno zakonodajo.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper je v izjavi povedala, da bodo prisluhnili razpravi, za zdaj pa ni videti, da bi bilo v predlogu kaj spornega. Če se bo v razpravi kaj takega pokazalo, pa se bodo o podpori sproti odločali. Ob tem je spomnila tudi na pravice državljanov, ki jih novela predvideva, denimo, da se ob takšni odločitvi DZ neposredno obrnejo na ustavno sodišče.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal podporo noveli, upa pa, da ne bo prihajalo do zlorab teh določb.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl predlog za obravnavo referendumske novele po nujnem postopku. Parlamentarni odbor jo bo obravnaval v torek zjutraj, državni zbor na na izredni seji v torek ob 15. uri. Če bodo poslanci novelo potrdili, bi nove določbe lahko veljale že pri sprejemanju drugega paketa pomoči za blažitev posledic epidemije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine