0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Potres so čutili po vsej Sloveniji! Magnituda 6,3! Nuklearka Krško preventivno ustavljena, na Hrvaškem neuradno tudi smrtne žrtve

Približno ob 12:19 je Slovenijo in Hrvaško spet stresel potres.
 
Epicenter naj bi bil na lokaciji včerajšnjega potresa blizu Petrinje na Hrvaškem.
 
Poročajo, da je šlo za potresni sunek z magnitudo 6,3 z epicentrom v bližini Petrinje. To je sicer več kot včeraj, ko je bila izmerjena magnituda 5,2.
 
Močnejši potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, je razvidno iz preliminarnih podatkov Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC). Epicenter potresa je bil v bližini hrvaškega kraja Petrinja. Potres se je čutil tudi po celotni Sloveniji, poroča STA.

Ustavili nuklearko

Nuklearno elektrarno Krško so po potresu preventivno ustavili. Kot so v krški nuklearki pojasnili za STA, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu, več informacij pa bodo sporočili v kratkem.

Močnejši potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, potres pa se je čutil tudi po celotni Sloveniji.

 

 Potres so občutili tudi v Državnem zboru: odpadale so ploščice:

potres dz twitter

 Foto: Twitter
 
V trgovinah po Sloveniji so s polic padali artikli:
 

twitter potres Foto: Twitter

 

Petrinja v ruševinah, neuradno tudi smrtna žrtev
 
Močan potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, je razvidno iz preliminarnih podatkov Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC). Epicenter potresa je bil v bližini hrvaškega kraja Petrinja, od koder poročajo o veliki gmotni škodi in ranjenih. Po neuradnih informacijah je umrl otrok, poroča STA.

Po podatkih ESMC je bilo žarišče potresa 44 kilometrov severovzhodno od Zagreba in 12 kilometrov zahodno od Siska. Potres je trajal okoli 20 sekund.

Hrvaški mediji poročajo o hudih posledicah potresa v Petrinji, na ulicah naj bi bilo polno ruševin. Glede na posnetke, ki jih je objavil Jutarnji list na Facebooku, se je zrušilo več stavb.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je ocenil, da je največja škoda nastala ravno v Petrinji. Poškodovanega je polovica mesta, je ocenil. “Ljudi vlečemo iz avtomobilov, ne vemo, ali imamo mrtve ali ranjene. Slišal sem, da se je zrušil vrtec, v katerem na srečo ni bilo otrok, iz drugega so uspeli rešiti otroke,” je dodal.

V mestu že potekajo reševalne akcije, poročajo tudi o ranjenih osebah. Po neuradnih informacijah je v potresu v Petrinji umrl otrok, poroča Jutarnji list.

Premier Andrej Plenković je napovedal, da bo odšel v Petrinjo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sirene so se oglasile tudi v Zagrebu, od koder poročajo o težavah s telefonijo in internetom. Nastalo naj bi tudi nekaj gmotne škode. Številni prebivalci so se v strahu podali na ulice.

Območje okoli Petrinje je potres z magnitudo 5 stresel že v ponedeljek.

Današnji potres so čutili tudi v Srbiji in BiH, pa tudi v Avstriji in Italiji.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine