6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Šokantna razkritja ob preiskavi komunističnih morišč: Macesnovo gorico so zminirali, Debliške livade zasuli s smetmi – kaj bi o tem lahko povedal Zdenko Roter?

Že pred časom se je začel izkop komunističnega morišča v Kočevskem Rogu in sicer Pod Macesnovo gorico, kjer naj bi bili posmrtni ostanki pobitih Slovencev. O najnovejših odkritjih je predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman danes znova obvestil javnost.

 

Kot je znano, je vlada dovolila načrt, da se opravi izkop naminirane kamnine, ki ovira dostop do morišča. Na razpisu je bila za izvajalca izbrana Komunala Kočevje, ki je odstranila doslej okoli tisoč kubičnih metrov kamenja, v sami jami pa naj bi bilo še od dvesto do tristo kubičnih metrov materiala.

Po navedbah Dežmana je raziskovalec dr. Andrej Mihevc analiziral starost smrek, za katere domnevajo, da so jih okoli brezna posadili potem, ko so verjetno pri drugem miniranju razstrelili celoten obod brezna. »Ocenjuje se, da je bilo to veliko miniranje konec petdesetih ali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Prosimo vse, ki bi karkoli vedeli o času in načinu miniranja, da nas obvestijo. Prav tako nas zanima, ali je minirala Jugoslovanska ljudska armada ali morda rudarji, gozdarji …?«

Dežman pa tudi opozarja na dejstvo, da so pri izkopu predmetov umorjenih v breznu pri Debliških livadah našli odpadke iz leta 1968, zato se sprašujejo, kdo je dal ukaz, da se brezno zasuje z odpadki. »Jamo smo izbrali tudi zaradi opisov ljudi, ki naj bi bili v jamo vrženi, a so se iz nje rešili, pričevanj domačinov, sledov miniranja okrog vhoda v jamo in najdenih predmetov iz časa velikih pobojev. Znana so imena nekaterih Slovencev, ki so sodelovali pri vojnem zločinu in tudi. Vsaj enega od storilcev pozna Zdenko Roter. S strani Zveze združenj borcev za vrednote NOB doslej nismo dobili dodatnih informacij o nekdanjih, morda pa nekaterih tudi še sedanjih članih organizacije, ki bi nam lahko več povedali o zločinu in njegovih žrtvah. Žal, saj bi bilo s to pomočjo iskanje posmrtnih ostankov lažje in bolj učinkovito,« je v sporočilu za javnost zapisal Dežman.

Kot je še sporočil, o številu žrtev še ugibajo. »Dejstvo, da je bilo v vrtači pred breznom, kjer so žrtve slačili, v dveh raziskavah najdenih več kot 60 kilogramov predmetov, govori o velikem dogodku. Med drugim je bilo najdenih 185 križcev,  146 svetinjic, številne pasne spone in drugi deli opreme. Po zbranih podatkih je bilo v Kočevski rog odpeljanih najmanj 1.500 Slovencev. Raziskava bo pokazala, koliko jih je bilo v jami pod Macesnovo gorico. Potem bomo vedeli, ali je potrebno še naprej iskati še eno jamo v območju Ušivih jam.«

Za zdaj dela pri izkopu nadzira gradbeni nadzornik, z njim pa je tudi arheološki nadzornik. Dela koordinira tudi tričlanska strokovna arheološko-speleološka skupina, kriminalistično-tehnični ogled lokacije so opravili tudi kriminalisti. »Naleteli smo že na plast posmrtnih ostankov v globini okoli dvajset metrov od začetne globine. Javnost bomo o nadaljnjem poteku del obvestili takoj, ko bo znanih več dejstev,« je še sporočil Dežman.

Naj ob tem spomnimo, da so se podobna barbarstva nad žrtvami na komunističnih moriščih dogajala tudi drugod. V neposredni bližini Svete jame, v kateri naj bi živel sv. Socerb in se nahaja na kraškem robu nad Črnim kalom, se nahaja še ena jama, kjer so zakopane žrtve, v omenjeno jamo pa so po drugi svetovni vojni vozili odpadke, celo več ton pokvarjenih salam naj bi se znašlo tam. Na to dejstvo je pred leti opozoril tudi primorski duhovnik Bogdan Vidmar (gl. TUKAJ).

Zadnje novice

Sorodne vsebine