16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Sodobna slovenska birokracija nad revne ljudi: ker je delal ptičje hišice, so mu vzeli invalidsko penzijo?!

To, da je sodobna slovenska država birokratsko povsem zablodela, postaja dejstvo; zaradi davčne reforme društva upokojencev razmišljajo o svoji ukinitvi, ker potrebujejo davčne blagajne za izdajanje računov. Na to kaže še en primer prejemnika invalidske pokojnine, ki je namesto, da bi se zaprl vase in zapijal delal ptičje hišice, država pa mu je nato odvzela invalidsko pokojnino.

 

Poglejmo en sam primer. Branjevci lahko brez računa prodajajo čebulo ali vino – če so zraven rasle jagode ali šparglji, pa prosim račun! Boj proti kršiteljem je neusmiljen in zakoni so za vse enaki, pogosto slišimo; a če so pravno korektni, še ne pomeni, da so pravični ter nesporni.

Birokratska država nad revne ljudi?
42- letni invalid (ime in priimek bomo izpustili) je kot mladenič doživel prometno nesrečo, ki mu je za vedno spremenila življenje. In namesto, da bi se zaprl vase in se zapijal, je želel svoje življenje popestriti in izboljšati. Ob delu pač premagaš samoto in strah. Ptičje hišice so bile njegov navdih in njegova želja. Postal je direktor zavoda za pomoč invalidom s poškodbami glave in socialno ogroženim osebam Glavo gor, kjer te ptičje hišice tudi izdelujejo s kančkom topline in dobrosrčnosti.

Šok z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ga je v teh dneh preko pošte obvestil, da mu z 31. marcem letos ukinjajo pokojnino: Razlog pa je ta, da ne more biti hkrati direktor in soustanovitelj zavode “Glavo gor”. Lahko je soustanovitelj, ne pa direktor.

Člani društva zavoda delajo v kletnih prostorih, ki jih najemajo za 80 evrov na mesec. “Nič ne kradem, pošteno živim, tukaj ne delamo za zaslužek, ampak da se družimo in kaj koristnega naredimo,” pravi 42-letnik., njegov sodelavec s težavo reče: “To, kar zaslužimo, se rabia za material.” Spodbudno je dejstvo, da so še dobrosrčna podjetja, ki jim pomagajo: “Jub nam da kit in glazuro, Mitol lepilo, pa še nam pomagajo materialno.« Svoje ptičje hišice prodajajo prek Petrola, a vsa poslovna konstrukcija je sila krhka – zato pa tem bolj srčna: “Delamo luštne hiške? Tako se trudimo, iščemo okoli materiale, da jih lahko kupimo pa vse, pa bi nam radi še to uničili …” Imajo zunanjega knjigovodjo, zadeve so hoteli delati zakonito, brez pokojnine ali brez direktorja pa bodo lahko zaprli vrata.

Spet birokracija, spet deljenje ljudi na prvo in drugo razredne. In takih primerov je še zalo veliko. In kaj pravi 42-letnik? “Zapišite, da so barabe” – me ni nič sram,” pravi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine