2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Sodnik Žirovnik, ki se je veselil zmage Arsenoviča, kršil kodeks sodniške etike

Ravnanje sodnika, ki se udeleži povolilnega srečanja ob izvolitvi novega župana, pri čemer je ta sodnik v predhodnem sodnem postopku zoper županovega protikandidata izdajal odredbe za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, ni v skladu s Kodeksom sodniške etike, je v načelnem mnenju ugotovila Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu.

Po mnenju komisije je takšno ravnanje v neskladju z načelom nepristranskosti, ki pravi, da sodnik opravlja sodniško funkcijo nepristransko in pri tem ne dopušča, da bi bilo sojenje med drugim podvrženo političnim, ekonomskim ali drugim interesom ter drugim okoliščinam, ki bi lahko vplivale na njegovo odločitev v konkretni zadevi ali ki bi lahko vzbujale videz takega neustreznega vpliva.

V nasprotju je tudi z načelom nezdružljivosti, ki določa, da sodnik uravnava svoje zasebne ali javne zunajsodne dejavnosti tako, da ne prihaja v nasprotje s svojimi poklicnimi dolžnostmi ali z ugledom in dostojanstvom sodniškega poklica.

Iz načelnega mnenja gre sklepati, da se primer nanaša na ravnanje mariborskega sodnika Janeza Žirovnika, ki se je po drugem krogu lokalnih volitev udeležil povolilne zabave novega mariborskega župana Saše Arsenoviča. Presojanje etičnosti njegovega ravnanja je od komisije za etiko zahteval Sodni svet.

Nekateri so spornost Žirovnikovega ravnanja izpostavljali predvsem zato, ker je bil podpisan pod nekatere uredbe, s katerimi je dovolil prikrite preiskovalne ukrepe zoper Franca Kanglerja, glavnega Arsenovičevega protikandidata na volitvah.

Časnik Večer je sicer v začetku januarja poročal, da Žirovnik, ki je kot sodnik na pravdnem oddelku mariborskega okrožnega sodišča več let pomagal tudi na preiskovalnem oddelku, ni več preiskovalni sodnik. V uradu predsednice omenjenega sodišča Alenke Zadravec so za časnik navedli, da je do tega prišlo zato, ker je bil Žirovnik razporejen na pravdni oddelek okrožnega sodišča v Mariboru kot vodja oddelka, kar ne dovoljuje njegove dodatne obremenitve na preiskovalnem oddelku. Žirovnik je po pisanju Večera svojo navzočnost na Arsenovičevi povolilni zabavi sicer pojasnjeval s tem, da je nanjo spremljal soprogo političarko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine