9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Sobotna dežurna služba za odrasle v Ljubljani do nadaljnjega samo v UKC

Po zapletih glede selitve dežurne službe za odrasle na le eno lokacijo sta se vodstvi UKC Ljubljana in Zdravstvenega doma Ljubljana dogovorili, da bodo bolniki pomoč v soboto lahko poiskali le v enoti splošne nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana v kliničnem centru. Ob večji obremenitvi pa bodo ponovno vzpostavili urgentno ambulanto zunaj UKC.

Z decembrom namreč sobotne dežurne službe za odrasle v ZD Ljubljana ne izvajajo več v enoti Metelkova, temveč le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Vodstvi zdravstvenega doma in UKC Ljubljana sta se strinjali, da bodo po združitvi sobotne dnevne dežurne službe skrbno spremljali obremenjenost urgentnega bloka kliničnega centra ob sobotah, je razvidno iz sporočila za javnost, ki so ga posredovali iz ljubljanskega zdravstvenega doma in pod katerim je podpisano tudi vodstvo ljubljanskega UKC.

Po prvem sobotnem dnevu dežuranja v splošni nujni medicinski pomoči sta vodstvi obeh zavodov preverili, kako je na ta dan potekalo delo. Po oceni dogajanja v čakalnicah in ambulantah ter po pregledu števila obiskovalcev, ki so iskali nujno medicinsko pomoč, sta vodstvi ugotovili, da število obiskovalcev ni preseglo števila bolnikov, ki nujno službo obiskujejo že leta ob nedeljah ali praznikih, ko je služba organizirana tako, kot je sedaj tudi ob sobotah.

Vodstvi obeh institucij tako zagotavljata, da bosta fleksibilno prilagajali dežurni službi glede na potrebe bolnikov, da bodo ustrezno in kakovostno obravnavani, so še zapisali. Zagotovili so, da bodo v primeru izjemnega povečanja pritoka bolnikov v ZD Ljubljana ponovno zagotovili dodatno dežurno ambulanto med 7. in 19. uro na drugi lokaciji izven UKC Ljubljana.

V začetku tedna so v UKC Ljubljana sicer opozorili, da je prva sobota z združeno dežurno služno v prostore kliničnega centra pripeljala občutno več bolnikov. V kliničnem centru jih pred pričakovanim povečanjem okužb dihal in gripe skrbi tudi mešanje bolnikov z infektivnimi boleznimi in tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine