3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev: Izjava o aferi z vladno »depešo« ter o medijski svobodi

Na aktualno afero s t. i. depešo o stanju medijskega prostora v Sloveniji se je odzvalo tudi Slovensko združenje domoljubnih novinarjev. Izjavo lahko v celoti preberete spodaj.

V zvezi z dopisom Vlade Republike Slovenije, s katerim se je ta odzvala na obtožbe slovenskih novinarjev pri Svetu Evrope, je v javnosti prišlo do vtisa, da vlada sramoti ugled Slovenije v tujini in da opravičuje svoje pritiske na svobodo medijev.

Takšne interpretacije seveda niso v skladu z resnico. Vsebina dopisa dokaj točno povzema problematiko medijske svobode v Sloveniji, zato Slovensko združenje domoljubnih novinarjev podpira izjavo Združenja novinarjev in publicistov v zvezi z omenjenim dopisom, ki ni »depeša«, kakor navajajo mediji, ampak dopis, ki odgovarja na neutemeljene obtožbe, kakršne širijo agenti slovenskega političnega podzemlja in ustvarjajo vtis, da se je po zamenjavi vlade medijska svoboda nenadoma močno poslabšala, čeprav je prejšnji predsednik vlade Marjan Šarec celo javno pozival k umiku oglaševanja iz medijev, ki so blizu pomladni strani, Društvo novinarjev Slovenije, ki sedaj glasno protestira, pa je Šarčevi izjavi ploskalo.

Ob vsem tem je pomenljivo, da skuša velika večina medijev v Sloveniji zamolčati vsebino vladnega dopisa, objavlja pa odzive nanj, ki temeljijo na splošnih vrednotnih sodbah, zato javnost dejansko nima pravih informacij, za kaj v resnici gre. To pa pomeni, da je kršena njena pravica do obveščenosti, in to zaradi izrazito političnih interesov medijev, ki to prikrivajo – predvsem z namenom, da bi bistvo problema ostalo zakrito in da bi se javnomnenjski trendi, ki so ta čas v prid vladi, obrnili. Takšno dogajanje spominja na reakcije partijskih organov, ki so leta 1987 v Sloveniji in drugje po tedanji Jugoslaviji izrekali glasne obsodbe na račun slovenskega nacionalnega programa, objavljenega v 57. številki Nove revije, medtem ko so po drugi strani skušali na vsak način preprečiti, da bi bila javnost obveščena o vsebini omenjene številke Nove revije. Zgodovina se torej ponavlja, saj mnogi predstavniki medijev znova izvajajo to, kar so se naučili od svojih političnih mentorjev v duhu vrednot zveze komunistov in komunistične tajne policije – in to v času, ko si vlada prizadeva za odpravljanje posledic epidemije koronavirusa. Takšnega ravnanja zato v Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev ne moremo razumeti drugače kot veleizdajo.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Ljubljana, 14. aprila 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine