11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Slovenski volivci vse bolj naklonjeni strankam, ki bi se povezovale v razvojno koalicijo

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Po najnovejših rezultatih Parsifalove raziskave javnega mnenja veliko rast beležijo stranke, naklonjene sodelovanju in povezovanju v razvojni koaliciji. Takšni rezultati nakazujejo, da je dobršnemu delu sodelujočih v anketi pomembno, da stranka, ki ji bodo zaupali svoj glas v Državnem zboru, deluje konstruktivno. Stranke na levici, ki delujejo načrtno izključevalno, ne beležijo omembe vredne rasti. Med strankami še vedno vodi Slovenska demokratska stranka.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, ki jih je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, bi svoj glas na volitvah največ ljudi zaupalo SDS. Največjo desnosredinsko stranko v državi bi podprlo 15,4 odstotka vprašanih. Na drugem mestu z 10,8 odstotki glasov sledi SD, nato z 8,5 odstotki Levica. LMŠ bi dobila 7,7 odstotkov glasov, Gibanje Povežimo Slovenijo 4,6 odstotkov glasov, SAB 4,1 odstotek glasov, SNS 3,3 odstotke glasov, NSi 2,7 odstotkov glasov, ravno toliko tudi DeSUS, Naša Dežela 2,3 odstotke glasov, Pirati 1,5 odstotkov, SMC 1,1 odstotek, Dobra država 0,8 in Z.Dej 0,2 odstotka glasov.

Nobene od naštetih glasov ne bi podrlo 11,5 odstotkov vprašanih, 8,4 odstotkov vprašanih ne bi šlo na volitve, neko drugo stranko bi podprlo 0,6 odstotka vprašanih, medtem ko 13,9 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi podprlo. Delež neopredeljenih volivcev predstavlja 34,4 odstotka vprašanih.

vir: Parsifal

Med opredeljenimi bi SDS volilo 23,5 odstotkov vprašanih, SD 16,5 odstotkov, Levico 12,9 odstotkov, LMŠ 11,8 odstotkov, Gibanje Povežimo Slovenijo 7,1 odstotek, SAB 6,3 odstotke, SNS 5 odstotkov, NSi 4,1 odstotek, ravno toliko tudi DeSUS, Našo deželo 3,5 odstotkov, Pirate 2,3 odstotke, SMC 1,6 odstotkov, Dobro državo 1,1 odstotek in Z.Dej 0,2 odstotka vprašanih.

vir: Parsifal

Med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, bi SDS podprlo 20,3 odstotkov vprašanih, SD 15,3 odstotkov, Levico 8,6 odstotkov, LMŠ 7,6 odstotkov, Gibanje Povežimo Slovenijo 5,8 odstotkov, SAB 4,2 odstotka, NSi 3 odstotki, Našo deželo 2,5 odstotkov, SNS 2,4 odstotkov, ravno toliko tudi DeSUS, SMC 1,4 odstotka, toliko tudi Pirate, Dobro državo 0,3 odstotki in Z.Dej 0,2 odstotka. 6,2 odstotka vprašanih, ki bi se zagotovo udeležili volitev, ne bi volilo nobene stranke, 17,6 odstotkov ne ve, katero stranko bi podprlo, katero drugo stranko pa bi volilo 0,9 odstotkov volivcev, ki se bodo zagotovo udeležili volitev.

vir: Parsifal

Med opredeljenimi volivci, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, bi SDS volilo 26,9 odstotka vprašanih, SD bi podprlo 20,3 odstotkov anketirancev, 11,4 odstotkov vprašanih bi glasovalo za Levico, 10 odstotkov za LMŠ, 7,7 odstotkov za Gibanje Povežimo Slovenijo, 5,5 odstotkov za SAB, NSi bi prejel 4 odstotke glasov, Naša dežela 3,3 odstotke, SNS 3,2 odstotke, enako tudi DeSUS, SMC 1,8 odstotkov, ravno toliko Pirati, Dobra država 0,4 odstotka in Z.Dej 0,3 odstotka.

vir: Parsifal

Opazno rast podpore so med drugim po rezultatih anket zabeležile SNS, Gibanje Povežimo Slovenijo, SMC in Naša dežela. To so manjše stranke oziroma skupine strank, ki pa so bile zahvaljujoč konstruktivni drži in povezovalnemu odnosu s strani anketiranih volivcev prepoznane. Temu pritrjuje tudi naraščajoči delež tistih, ki bi se prihajajočih volitev zagotovo udeležili. Takih je med vprašanimi 53 odstotkov.

Rast podpore strankam za razvojno koalicijo
Tako lahko sklepamo, da je ljudem dovolj nenehnih razprtij in obljub strank, s kom vse ne bodo pod nobenim pogojem sodelovale. Parlamentarna demokracija zahteva sodelovanje, tega se zaveda tudi volilno telo, ki ne vidi potrebe po tem, da bi vsakdanjik v parlamentu spominjal na telenovele. Konec koncev je hram demokracije namenjen skupnemu iskanju kar najboljših rešitev za čim večje število državljanov. Sodelovanje v razvojni koaliciji je takšna rešitev.

V raziskavo, ki je bila opravljena v obdobju od 30. avgusta do 2. septembra, je bilo zajetih 719 anketirancev, od tega 50 odstotkov žensk in 50 odstotkov moških. Povprečna starost je znašala 52,3 leta, standardni odklon pa 16,6 let. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (44,2 odstotka), nekoliko manj je bila zastopana srednja starostna skupina (37,4 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (18,4 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,1 odstotek), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,8 odstotkov), 22,2 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 18,9 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja z vasi ali zaselka (53,2 odstotka), sledi mesto (29,0 odstotka) in manjši kraj (17,8 odstotkov). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (24,2 odstotka), sledita Podravska (15,8 odstotka) in Savinjska regija (12,4 odstotka).

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine