24.6 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Slovenski upokojenec živi na račun pomoči vlade kar 343 evrov ceneje!

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Danes sem prejel 150 evrov od vlade Janeza Janše na račun. Zemeljski plin je cenejši za 138 evrov, elektrika pa za 55 evrov, vse skupaj 343 evrov. Vem, koga bom volil,” je svojo izkušnjo z mesečnimi stroški delil upokojenec Jože Kramar. 

Zaradi rasti gospodarstva in trajajoče krize v Ukrajini so cene energentov letele v nebo, posledično se napovedujejo slabši gospodarski obeti, po napovedih Banke Slovenije pa se je povečalo tudi tveganje za daljše obdobje visoke inflacije. Za lažje soočanje z energetsko krizo je vlada že januarja sprejela nabor ukrepov, namenjenih gospodinjstvom in podjetjem, ki pa danes pridejo prav čisto vsakomur. Gospodinjstva so nedavno že poročala o nižjih položnicah za električno energijo, ki bodo nižje vse do konca aprila. Oprostitev plačila omrežnine in nižje trošarine pa so bile obljubljene tudi podjetjem. Glede na očitke aktualni vladi s strani opozicije v času sprejetih ukrepov, češ da bodo solidarnostni dodatki prišli prepozno, se je to izkazalo kot povsem nepotrebno, kar kaže tudi zadovoljstvo upokojencev, ki so energetski bon v vrednosti 150 evrov dobili danes.

Danes solidarnostni dodatek prejel prvi del upravičencev
Danes je bilo nakazanih 150 evrov prvemu delu upravičencev do energetskega bona, in sicer upokojencem s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in uživalcem invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Solidarnostni dodatek so prejeli tudi uživalci delne pokojnine in uživalci sorazmernega dela pokojnine, ki so ponovno vključeni v zavarovanje za krajši delovni ali zavarovalni čas od polnega, pri čemer se bo za cenzus upoštevala višina polnega zneska pokojnine, kar pomeni, da ta ne sme biti višja od 1.000 evrov.

Da je vlada delo dobro opravila, kaže tudi zadovoljstvo ljudi, ki svoje navdušenje delijo tudi na socialnih omrežij. Eno izmed sporočil je zapisal tudi Jože Kramar, ki je dejal “Danes sem prejel 150 evrov od vlade Janeza Janše na račun. Zemeljski plin je cenejši za 138 evrov, elektrika pa za 55 evrov, vse skupaj 343 evrov. Vem, koga bom volil”. Vlada je torej za 343 evrov pocenila življenje upokojencu, ki bi se na račun višanja cen utapljal v stroških in s prebijanjem skozi meseca v mesec. Zaradi nižjih položnic mu bo tako več ostalo za prehrano in ostalo. Naj hkrati poudarimo, da zaradi vladnega nižanja cen energentov Slovenija beleži deflacijo.

Do 15. aprila naj bi solidarnostni dodatek dobili še preostali od 710 tisoč upravičencev, in sicer prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, upravičenci do otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, upravičenci do dodatka za veliko družino (z vsaj štirimi otroki dobijo dodatnih 50 evrov) in rejniki.

Upokojenci zadovoljni s “cenejšim” življenjem
Vlada je ob energetski krizi in naraščajočih cenah energentov sprejela niz ukrepov v višini 200 milijonov evrov za pomoč ljudem in gospodarstvu. Ključni ukrepi so bili 150 evrov energetskega bona za določene skupine, razbremenitev računov za elektriko za podjetja in gospodinjstva, znižanje trošarine za pogonska goriva in kurilno olje, pomoč etažnim lastnikom pri nabavi zemeljskega plina ter enkratni znesek pomoči za podjetja. Vlada je znižala tudi trošarine za pogonska goriva, ki so se zaradi krize v Ukrajini podražila, omejila pa je tudi cene goriv za določeno obdobje. Znižala je trošarini za kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje, obe sta namreč prepolovljeni. Vlada jeb s svojimi ukrepi v zadnjih dveh letih vztrajno pomagala državljanom in državljankam in to uspešno počne še naprej ne glede na slabe napovedi, ki so posledica krize na svetovni ravni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine