9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Slovenski pisatelj Drago Jančar prejel novo mednarodno nagrado za roman To noč sem jo videl

Drago Jančar je letošnji prejemnik nagrade Stefan Mitrov Ljubiša, ki jo podeljuje festival Grad teatar iz Budve. Slovenski pisatelj, ki mu je v Črni gori izšel prevod romana To noč sem jo videl, je nastopil na Trgu pesnikov v Starem gradu mesta.

Pisatelj po mnenju žirije, ki so jo sestavljali Slavica Perović, Nadežda Čačinović in Mihajlo Pantić(predsednik), s svojim pripovedovanjem osmišlja moderni svet in nasprotuje njegovemu brezupu, nasilju, represiji in zlu.

Roman To noč sem jo videl je izšel leta 2010 pri založbi Modrijan. Gre za ljubezensko zgodbo v vojnem času. Glavno junakinjo Veroniko Zarnik bralec spozna v petih poglavjih preko neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev – ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol – tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem.

Za roman je Jančar dobil tretjega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta. Francoski prevod je prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov, bil je tudi kandidat za francosko literarno nagrado femina.

Festival Grad teatar je zasnovan kot prerez sodobnih ustvarjalnih praks, predvsem gledaliških, pa tudi glasbenih, likovnih in literarnih. Od leta 1987, ko so organizirali prvega, obuja mediteranski duh starega mesta, naseljuje njegove trge, ulice pa tudi dele Budve zunaj strogega starega centra. Vsako leto na njem naštejejo blizu 15 tisoč obiskovalcev.

Poseben fenomen predstavlja literarna manifestacija, imenovana Trg pesnikov. Dosedanji literarni gostje so biliRonald Harwood, György Konrad, Tadeusz Rožewicz, Borislav Pekić, Milorad Pavić, Dušan Kovačević, Izet Sarajlić, Luko Paljetak, David Albahari, Svetislav Basara, Miljenko Jergović, Andrzej Stasiuk, Ante Tomić, Renato Baretić, Filip David, Goran Vojnović, Srečko Horvat in Amir Or, še piše Večer.

Peter Truden/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine