14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Slovenija v letu 2021 za 22 odstotkov povečala uradno razvojno pomoč

Piše: C. R.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) je objavila preliminarne podatke o uradni razvojni pomoči v letu 2021. Slovenija je za uradno razvojno pomoč v letu 2021 namenila 97 milijonov evrov ali 0,19 % bruto nacionalnega dohodka, kar je 22 % več kot leto prej.

Uradna razvojna pomoč je globalno dosegla rekordno raven – 179 milijard ameriških dolarjev oziroma 151 milijard evrov – in se je glede na leto 2020 realno povečala za 4,4 %. Pomemben delež povečanja predstavljajo donacije cepiv v okviru globalne solidarnosti pri soočanju s pandemijo covida-19.

V slovenski strukturi razvojne pomoči se je največ – 12 milijonov evrov ali 47 % – povečal delež dvostranske razvojne pomoči, kar v veliki meri izhaja iz donacij cepiv in pomoči partnerskim državam v obliki zaščitnih sredstev za premagovanje pandemije covida-19. Porast – 5 milijonov evrov ali 10 % – je zabeležen tudi pri večstranski uradni pomoči, kjer sta se povečala predvsem prispevek za razvojno sodelovanje v okviru Evropske unije in za delovanje Svetovnega sklada za okolje. Največ uradne razvojne pomoči Slovenija tradicionalno namenja državam Zahodnega Balkana, predvsem za področje izobraževanja. Znaten porast je beležila tudi humanitarna pomoč – plus 36 % -, vključno z nujno humanitarno pomočjo, s katero se je Slovenija odzvala na potrebe prizadetih ljudi v vseh najpomembnejših humanitarnih krizah – v letu 2021 izstopata predvsem Afganistan in Madagaskar.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine