-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Sledilnik pripravil spletno aplikacijo o dostopnosti družinskih zdravnikov

Piše: L.K.F.

V Znanstvenem društvu Sledilnik, znanem po orodju za spremljanje epidemije covida-19, so pripravili novo spletno aplikacijo zdravniki.sledilnik.org. V aplikaciji so zbrani podatki o dostopnosti družinskih zdravnikov po Sloveniji s ciljem zavarovancem olajšati izbiro družinskega zdravnika in opozoriti na nekatere pomanjkljivosti.

Aplikacija združuje vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije. »Gre za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente,« so poudarili v društvu Sledilnik.

Kot so spomnili, se pot do lastnega zdravja začne z izbiro osebnega zdravnika, a je njihova dostopnost tudi zaradi pomanjkanja pravih informacij pogosto pomanjkljiva in otežena. »Zato smo se odločili, da razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih predstavimo v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki, z imenikom in iskalnikom, kjer lahko hitro vidimo dostopnost zdravnikov na primarnem nivoju v naši bližini,« so pojasnili.

Aplikacijo so pripravili s pomočjo dostopnih podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Sodelovali so tudi z zdravniško zbornico in ministrstvom za zdravje.

Uporabljeni podatki v osnovi sicer niso bili namenjeni tovrstni uporabi in jih bodo s pomočjo uporabnikov in zdravnikov še dopolnjevali, zato v prvi fazi prosijo za strpnost pri uporabi in se zahvaljujejo za povratne informacije.

Ob tem se zavedajo, da iskalnik ni univerzalna rešitev za sistemske nedorečenosti. A so prepričani, da so pregledni in lahko dostopni podatki ena od odskočnih desk k večji dostopnosti osebnih zdravnikov na sistemski ravni in k njihovi bolj enakomerni obremenitvi.

Razvoj aplikacije, ki je trenutno še v testni fazi, se je začel 7. oktobra. Pri projektu je sodelovalo več kot 25 prostovoljcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine