17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Sindikat policistov Slovenije že zavrnil udeležbo na stavki policistov, ki so jo napovedali pri Policijskem sindikatu Slovenije!

Sindikat policistov Slovenije je objavil javno pismo, v katerem medijem in drugemu policijskem sindikatu, PSS, ki jih je pozval, da se jim pridružijo pri stavki proti vladi, sporočajo, da se stavke ne bodo udeležili. Izrazili so sicer zadovoljstvo, da so kar tri od štirih stavkovnih zahtev take, ki jih utemeljeno že nekaj časa zagovarja prav SPS, PSS pa jim je doslej nasprotoval. V nadaljevanju v celoti objavljamo odprto pismo Sindikata policistov Slovenije.

 

Spoštovani!

Dne 22.12.2020 smo prejeli vaše elektronsko sporočilo in dopis PSS-15/2020-325 (Sklep o napovedi stavke PSS), v katerem nas vabite k pridružitvi stavki zaposlenih v Policiji. Obveščamo vas, da smo proučili vaše štiri stavkovne zahteve, pri čemer z veseljem ugotavljamo, da z njimi v celoti sledite predlogom rešitev, ki jih v Sindikatu policistov Slovenije zagovarjamo že dlje časa in ste jim do sedaj ostro nasprotovali in zaradi teh predlogov tudi spisali več žaljivih obvestil na račun SPS in nas celo obtoževali, da pod pritiski politike delamo škodo policistkam in policistom. Glede na to, da v stavkovnih zahtevah pod zaporednimi št. 1, 2 in 3 v celoti povzemate predloge SPS, ki ste jim do sedaj ostro nasprotovali, vam sporočamo, da se z njimi v celoti strinjamo. Glede zahteve pod zaporedno št. 4 pa ugotavljamo, da gre po naši oceni za potezo, ki bi lahko bila razumljena kot politično motivirana, od katere pa se v celoti distanciramo. V nadaljevanju vam podajamo posamezne obrazložitve (zaradi boljše razumljivosti jih poimenujemo in povzemamo samo njihovo jedro).

Zahteva št.1: Preklic sklepa Vlade RS v zvezi analize delovnih mest in nadaljevanje izplačevanja »schengenskega dodatka«
Glede poskusov izigravanja analize že od samega začetka, predvsem pa prirejanja rezultatov le-te, smo v obeh sindikatih, tako SPS kot PSS, bili seznanjeni že od 5.11.2019, ko je na MJU potekala predstavitev analize delodajalcem. SPS je že od takrat dalje predlagal in vztrajal na zaostrovanju ukrepov, saj je bilo tudi na pogajanjih glede sprememb KPP pod vodstvom takratne državne sekretarke mag. Melite Šinkovec vse bolj jasno, da ima predhodna Vlada (ki je tudi podpisnica sporazuma), jasen namen izigravati analizo in nima namena uresničiti zaveze glede kariernega sistema. Zaradi tega smo na predlog SPS že v mesecu maju 2019 podali skupen dopis, da ne bomo sodelovali v delovni skupini za podredna priporočila, vse dokler ne bo jasno zastavljenega tarifnega razmerja delovnih mest v Policiji.
 

Žal smo pri tem nato vztrajali le v SPS, zaradi vse več informacij o prirejanju analize in izigravanju stavkovnega sporazuma, pa smo v neformalnih pogovorih in tudi na sestankih predlagali izvedbo opozorilne stavke. V SPS smo večkrat poudarili, da je potrebno na nezakonitost analize potrebno odreagirati takoj in ne čakati na to, da bo posredovana v Vladno proceduro. Žal smo bili takrat v SPS opozorilno stavki prisiljeni izpeljati sami. Zavedati se je potrebno, da je glede analize zgodba zaključena, saj smo z Vlado RS glede njene veljavnosti vsak na svojem bregu, odločitev o tem ali je II. točka sporazuma izpolnjena ali ne, pa lahko sprejme le sodišče. Zaradi tega se v SPS nismo posluževali medijskih obračunov, temveč smo na Upravno sodišče RS vložili tožbo za odpravo sklepa Vlade, dokončne odločitve o tem pa žal še ni, saj je zadeva v pritožbenem postopku.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine