8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Sindikalni vodja Goran Lukić ostal brez denarja vladnega urada za komuniciranje – bo izpad dohodkov izkoristil za sindikalne proteste?

Potem, ko je predsednik vlade Janez Janša pokazal stop nevladnim organizacijam, so se te angažirale pri organizaciji in vabilih na protivladne shode. Ker imamo v Sloveniji kar 27.854 nevladnih organizacij, ne čudi, da se vsak teden z lahkoto zbere nekaj tisoč ljudi. Poleg nevladnih organizacij, kot sta Inštitut 8. marec in Zavod Novi kombinat, se za Facebook skupino “Protest z balkonov gre na kolesa” skriva javnosti mogoče manj znano Gibanje za dostojno delo in socialno družbo s sedežem na Dalmatinovi ulici 4, bolj znani po tem, da tam domujejo sindikalne centrale. Med njimi je tudi nevladna organizacija Delavska svetovalnica, katere zastopnik je Goran Lukić. Zanj pa se ve, da je izrazito kritičen do Urada vlade za komuniciranje (Ukom) potem, ko ga je ta pozval, naj se na račun epidemije koronavirusa odpovejo svojemu delu pogače. 

 

Ukom je pred tedni Delavski svetovalnici, tako kot tudi 14 drugim nevladnim organizacijam, poslal poziv, da naj na račun spremenjenih okoliščin v času epidemije podpišejo aneks, s katerim bi se odpovedale pogodbam za izvedbo komunikacijskih projektov, ki so bile že podpisane. Znani sindikalist Goran Lukić je kot zakoniti zastopnik organizacije, ki je namenjena zagovorništvu, varstvu, promociji ter razvoju delavskih, socialnih in statusnih pravic najbolj ranljivih skupin, kot so migranti, begunci in prosilci za azil, v intervjuju za Mladino dal vedeti, da mu poteza Ukoma ni bila niti najmanj všeč.

Za Mladino je Lukić kritično povedal, da jim je Ukom poslal predlog, naj se odrečejo pogodbi, ki je že bila podpisana. “Dvanajstega marca je Delavska svetovalnica podpisala pogodbo za izvajanje projekta ‘Naprej!’ – zelo pomenljivo, kajne. Gre za projekt, osredotočen na neposredno zagovorništvo in obveščanje ranljivih skupin ter svetovanje tem. Njegova vrednost je po pogodbi 6148,65 evra. V pogodbi je zapisana tudi možnost predplačila, ki smo jo izkoristili. Račun smo izdali konec marca. Rok plačila je bil 30 dni in je potekel s koncem aprila. Denarja pa še vedno ni. V skladu s plačnikovimi pogodbenimi obveznostmi smo se zato odločili za izvršbo.”

Na vprašanje, če bo denarni primanjkljaj vplival na njihovo delovanje, je Lukić odgovoril, da ne in ob tem poudaril prepričanje, da Ukom očitno želi poskrbeti za razveljavitev pogodbe. “Dela se, kot da ima razlog, ta je pač covid-19, in da želi čim gospodarneje porabiti sredstva. Pustimo ob strani, da nekateri z lopato mečejo denar skozi okno za zaščitne maske, vsekakor pa nimajo utemeljenega razloga za razvezo pogodbe.” Po besedah Lukića pogodbe ni mogoče kar tako razvezati, saj še naprej nadaljujejo projekt v skladu s pogodbenimi obveznostmi. Dal je vedeti, da so prišli do točke, ko bodo od države primorani izterjati denar. Ob tem pa ni zmogel, da ne bi omenil največje stranke v Državnem zboru RS stranke SDS in dodal: “V skladu s tem smo prišli do točke, ko smo žal primorani izterjati denar od države. Za nas, ki se v veliki večini financiramo iz članstva, to ne pomeni, da bomo začeli delati, kot si to morda želijo v SDS.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine