13.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Sindikalist Hoge, ki je delil letake Levice, izgubil na sodišču

Pred časom smo v Demokraciji poročali o tem, kako aktivisti tranzicijske levice  ob podpori režimskih medijev spretno krmarijo med predpisi, ki urejajo njihovo sindikalno delovanje v podjetjih. Šlo je za zgodbo levega političnega aktivista in sindikalista Aleša Hogeta, ki je prejel izredno odpoved v podjetju Kovinoplastika Lož zaradi številnih kršitev in zlorab  sindikalnega dela.

 

Hoge je podpredsednik sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI), v času ko je prejel odpoved je bil zelo aktiven v Združeni levici v Ribnici.  Na zadnjih lokalnih volitvah je neuspešno kandidiral na županskih volitvah, v volilni kampanji leta 2014 pa je delil propagandne letake omenjene stranke. Pogosto tudi v času ko naj bi  opravljal sindikalno delo. V začetku lanskega leta, ko se je Združena levica – Demokratična stranka dela na kongresu preimenovala v Delavsko stranko so Hogeta izvolili za predsednika te stranke. 

A če se vrnemo zgodbi o odpuščenem sindikalistu,  ki so jo na uradni strani največje sindikalne centrale pospremili z bojnim pokličem »Ustavili nas ne bojo«  je ta ob izteku lanskega leta dobila svoj razplet na sodišču. Najprej sredi lanskega maja na Delovnem sodišču, ki je sankcioniralo njegove daljše »spontane« prekinitve dela in nedostojno vedenje predsednika sindikata.  Potem je decembra lani višje sodišče zavrnilo vse Hogetove pritožbe in v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo. S tem je sodišče pritrdilo argumentom delodajalca, ki je Hogeta odpustil.  Zanimivo je da o tem ni bilo niti besede v režimskih medijih, ki so ob vročitvi odpovedi Hogetu, na stežaj odprli vrata predsednici SKEI Lidiji Jerkič in se razpisali o  še enem primeru čedalje hujših pritiskov na sindikate in sindikaliste in podobno.

V  podjetju Kovinoplastika Lož, kjer je bil Hoge zaposlen, nam niso želeli komentirati odločitev sodišča, tudi na njegovem osebnem in sindikalnem Facebook profilu o sojenju niti besede. Žalostno dejstvo je, da Hoge kot predsednik nekakšne skrajnje leve, sicer politično nepomembne politične stranke, ni edini primer politikantskega zlorabljanja interesov delavcev v tej državi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine