13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Se delajo norca? RTV objavila Damjanićevo anketo, ki je v ospredje postavilo LMŠ

Kljub temu, da je opozicijska stranka SDS tako po zadnjih merjenjih – po rezultatih ankete Mediana na POP TV, kot tudi ankete Dela in ankete agencije Parsifal zasedla prvo mesto, je sedaj nacionalka v luči bližajočih še praznikov objavila meritve, ki prednost pripisujejo Listi Marjana Šarca. Anketa Vox populi, ki jo je objavila Televizija Slovenija, zanjo pa jo je opravila Ninamedia Nikole Damjanića, je LMŠ namerila 20,2 odstotka glasov, stranki SDS pa 16,6-odstotno podporo. Poleg tega poročajo, da naj bi bila z delom vlade zadovoljna več kot polovica vprašanih. “So ljudje nori? Raziskovalci lažejo?”, se sprašuje Twitter uporabnik.

 

Sodeč po rezultatih ankete Vox populi tretjo mesto zaseda Židanova stranka SD, ki bi jo volilo 9,7 odstotka vprašanih. Levica se z 6,5 odstotka glasov uvršča na četrto mesto, sledijo pa stranke NSi (5,3 odstotka glasov), DeSUS (3,1 odstotka glasov) in SLS (2,8 odstotka glasov).

Šabeder na 4. mestu najbolj priljubljenih politikov kljub čakalnim vrstam v zdravstvu, ki segajo do 13 let!
Zanimiva je tudi razporeditev priljubljenosti politikov. Marjana Šarca so namreč uvrstili na drugo mesto, takoj za predsednikom republike Borutom Pahorjem. Na tretjem mestu se je znašla evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst SD, sledi pa ji minister za zdravje Aleš Šabeder. Slednje je še toliko večje presenečenje, saj minister Šabeder stanja v zdravstvu ni popravil, čakalne vrste se daljšajo. Kot smo že poročali, je upokojenka na operacijo nožnega palca naročena šele čez 13 let.

Nato so po priljubljenosti nanizali evropsko poslanko Ljudmilo Novak, prvaka SD Dejana Židana, evropskega poslanca Milana Brgleza, pozabili pa niso niti na župana najlepšega mesta na svetu Zorana Jankovića, ki se je uvrstil v sam rep politikov.

So ljudje nori ali raziskovalci lažejo?
Na družabnih omrežjih se je po objavi rezultatov ankete usul val kritik in presenečenja, namreč ljudje težko razumejo, kako lahko rezultati le te ankete v ospredje potiskajo LMŠ, če pa je ta povsod drugod na drugem mestu. “Pri 13 letnih čakalnih dobah polovica ljudi ocenjuje delo vlade kot dobro? So ljudje nori? Raziskovalci lažejo? Če je to res si zaslužimo še slabše …”; “Očitno je paoblam čakalnih dob na psihiatriji!”; “In prihaja še Kurzeva agentka…ki bo seveda hitro prehitela šiviljo. Nič ni potrebno storiti. Sami, med seboj, se bodo požrli za mesta med “najpriljubljenejših””.

Na rezultate so se odzvali v stranki Dobra država in rezultate nacionalke označili kot anketarski presežek TV Slovenija in garažne agencije za ustvarjanje mnenja iz Zagreba. “V tednu diplomatske sramote, daljšanju čakalnih vrstah v zdravstvu, domačijskem podeljevanju državljanstev…. je vladi zrasla podpora, minister za zdravje pa skoraj najbolj popularen človek v SLO,” so še pripisali. Rezultat sta med drugim komentirala tudi poslanca SDS Žan Mahnič in Jelka Godec. Mahnič je zapisal: Pri Ninamediji so tako hiteli potvarjat rezultate, da so Janeza Lenarčiča pozabili uvrstiti na 2. oziroma 3. mesto. #fake”, Godčeva pa: “Ne delaš si skrbi z uhajanjem zdravstvenega kadra, uvoziš 4x več tujih zdravnikov kot leta 2018, podaljšaš čakalne dobe v zdravstvu na 13 let, vse prispevke za zdravstvo lociraš v en žakelj in za las zgrešiš tretje mesto. Da, to je minister za zdravje Šabeder.” 

Začudenja nad rezultati ni skril niti prvak SDS Janez Janša:

Razlika je očitna
Za razliko od rezultatov ankete Vox populi so na POP TV 24. novembra objavili rezultate ankete Mediane, kjer je SDS zasedla prvo mesto z 15,4 odstotka glasov, drugo mesto pa LMŠ, ki bi jo volilo 13,8 odstotka vprašanih. Vodstvo SDS pa potrjujeta tudi anketi, ki sta bili izvedeni v prvi polovici decembra. Agencija Parsifal, ki je za Televizijo Nova24TV med 2. in 5. decembrom izvedla anketo o priljubljenosti parlamentarnih strank in podporo vladi, je pokazala, da bi največ, 26,5 odstotka vprašanih, volilo Slovensko demokratsko stranko, sledi pa Šarčeva LMŠ, ki bi jo volilo 24,4 odstotka vprašanih. Sodeč po rezultatih časnika Dela, ki je 9. decembra objavil rezultate ankete Mediana, je opozicijska SDS prevzela vodstvo na lestvici priljubljenosti strank, saj bi jo volilo 16,3 odstotka anketiranih, drugo mesto pa LMŠ, ki bi jo volilo 16,1 odstotka vprašanih. Prav tako so poročali, da ocena dela vlade pada.

Foto: STA

Novinar Peter Jančič v povezavi z rezultati ankete na TV Slovenija ugotavlja, da je za Ninamedio značilno, da vedno izmeri več za LMŠ v primerjavi  z raziskavami drugih javnomnenjskih agencij. “Lahko bi sklepali, da Ninamedia, katere lastnik je nekdanji programski svetnik na RTVS (izvoljen na predlog PS JankovićaNikola Damjanić navija za LMŠ. Kar je nenavadno, ker je za bolj naklonjeno premieru veljala komercialna POP TV, iz katere je prišla celo glavna kandidatka LMŠ na evropskih volitvah Irena Joveva.” Pri primerjavi rezultatov Mediane za POP TV in Nanamedie za TV Slovenija v zadnjih petih mesecih je ugotovil, da so razlike v meritvah velike, kar dokazuje, da rezultati niso odraz spreminjanja javnega mnenja.

Ko še Cerar priznava, da opaznih rezultatov ni
V luči nedavnih rezultatov na Televizija Slovenije je vredno omeniti, kaj je glede koalicije v nedavnem intervjuju za Delo povedal zunanji minister Miro Cerar. Zatrdil je, da v Šarčevi koaliciji opaža določene nedržavotvorne pozicije, zelo izrazite partikularne strankarske pozicije. “Hočem povedati, da ko gre za delovanje države, se tako opozicija kot koalicija obnašata tako, da imata pred očmi najprej strankarski interes, šele nato državotvornega”, je dejal in podal oceno, da se kot član koalicije boji, da v tem mandatu nekih opaznih rezultatov še ne morejo pokazati. Glede na to, da še celo Cerar realno ocenjuje delo vlado, se upravičeno pri marsikomu pojavlja pomislek, da je takšne rezultate ankete, ki jih je objavila Televizija Slovenija, nekdo naročil.

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine