2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

SDS zahteva izredno sejo DZ za odpravo anomalij enotnega plačnega sistema

SDS zahteva sklic izredne seje DZ, na kateri bi sprejeli priporočila za odpravo anomalij v enotnem sistemu plač v javnem sektorju. DZ naj vladi priporoči, da v treh mesecih pripravi analizo sistema in predloge ukrepov, tudi z možnostjo izločitve zaposlenih v zdravstvu in v varnostnem sistemu, kjer je največ težav, iz plačnega sistema, predlaga SDS.

 

Poslanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci uvodoma spomnila, da je večina javnih uslužbencev v enotni plačni sistem vstopila leta 2008, in sicer s široko podporo socialnih partnerjev takšnemu sistemu. A že tedaj so po njenih besedah vedeli, da sistem ni idealen, ter so napovedali možnost sprememb, če bo prihajalo do odklonov.

Po 10 letih ugotavljamo, da sistem povzroča veliko nezadovoljstva, zlasti pri nagrajevanju boljših ali plačilu preobremenjenih delavcev, je opozorila Godčeva in izpostavila, da se največ težav pojavlja na področju zdravstvenega varstva in obrambe, kjer so zadeve kritične.

Med drugim je opozorila, da nekatere specifične naloge zaposlenih v obrambi po zdajšnjem sistemu plač niso pravilno ovrednotene, tako na področju obrambe kot v zdravstvu pa je težava tudi kadrovski primanjkljaj. Spomnila je na odhajanje zdravstvenih delavcev v tujino ter na preobremenjenost družinskih zdravnikov.

V SDS menijo, da je treba vzpostaviti ustrezna razmerja med plačnimi razredi ter omogočiti nagrajevanja učinkovitejših delavcev. “Vsa vrata so odprta, tudi za možnost spremembe plačnega sistema,” ocenjuje poslanka in verjame, da bo DZ njihova priporočila sprejel, če poslanci želijo, da se zadeve spremenijo tako, da bodo državljani zadovoljni z zdravstvenim sistemom in da SV ne bo več ocenjena negativno.

Predsednica odbora za zdravstvo pri strokovnem svetu SDS Alenka Forte je danes ocenila, da je slovenski zdravstveni sistem tik pred popolnim razsulom oziroma da se približujemo kaotičnemu sistemu. Po njenem mnenju je odgovorna vsakokratna politika, ki je, namesto da bi prepoznala težave, gledala vstran in snovala spremembe, ki ta razkroj pospešujejo. Zdravstveni sistem sloni na zdravstvenih delavcih, a slednji pregorevajo, izgubljamo jih v sistemu, ki ga nujno potrebujemo, je posvarila.

Največji vzrok je po njenem mnenju v zakonodaji, ki jo je sprejela prejšnja vladna koalicija, saj da se zdravstveni delavci namesto s svojo osnovno nalogo ukvarjajo z birokracijo. Ob tem je opozorila na ignoranco zakonsko veljavnih standardov in normativov.

“Sprejetje standardov in normativov za vse zdravstvene delavce je pogoj, brez katerega ni možno pričeti z izboljšavami v slovenskem zdravstvu,” je prepričana Alenka Forte. Če bodo zdravstveni delavci izstopili iz enotnega plačnega sistema, je to po njenem mnenju le prvi korak.

“Kdor želi v zdravstvu izboljšave, mora prenehati z ideologijo, ne sme nas primerjati z Venezuelo, treba se je začeti spogledovati z dobrimi praksami v EU in začeti delati na tem, da bo zdravstvo začelo služiti bolniku,” je prepričana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine